29 Απρίλιος 2016, 20:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2016, 17:50

Μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο για τη ρύθμιση του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας προσώπων

  • Μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο για τη ρύθμιση του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας προσώπων
    (Φωτ.: EPA / Laurent Dubrule)

Την έγκριση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου έλαβε η έκθεση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα για ρύθμιση του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας προσώπων (παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών, αναπήρων).

Με 279 ψήφους υπέρ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει για πρώτη φορά την αναγκαιότητα ρύθμισης του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, με τρόπο που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής εργασίας και της αδήλωτης εργασίας σε έναν κλάδο στον οποίο πλειοψηφούν οι γυναίκες και οι μετανάστες.

Η έκθεση προβλέπει την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης 189 της ΔΟΕ για τα δικαιώματα του οικιακού προσωπικού, την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ενθάρρυνση των κρατών-μελών να προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας.

Αναγνωρίζεται επίσης το επάγγελμα των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, καθώς και των προσφερόμενων από αυτούς υπηρεσιών ως πραγματικών και διακριτών τομέων εργασίας.

Προβλέπονται ταυτόχρονα καινοτόμοι έλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και άλλες ελεγκτικές Αρχές, αλλά με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος, ώστε να εξαλειφθεί η υπερεκμετάλλευση και κακομεταχείριση των οικιακών βοηθών.