1 Μάιος 2016, 19:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάιος 2016, 17:24

Ο δωδεκάλογος για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

 • Ο δωδεκάλογος για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Παρότι το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων έρχεται στην επικαιρότητα μόνο τις περιόδους που αρκετοί από εμάς εγκαταλείπουμε τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ένα ζήτημα διαχρονικό. Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών, και τα τελευταία 50 χρόνια έχουν καταγράφει 2 εκατ. τραυματίες και 120.000 νεκροί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος, με αφορμή τη συνεχιζόμενη καταγραφή των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψή τους.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) εξέδωσε έναν οδηγό για την ασφαλή οδήγηση, ο οποίος διανεμήθηκε στους πολίτες ενόψει των εορτών του Πάσχα. Η Ελλάδα, βάσει των στοιχείων της Eurostat για τα θανατηφόρα τροχαία, κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.

Τα ατυχήματα που χαρακτηρίζονται «σοβαρά» και «θανατηφόρα» αυξήθηκαν κατά 3,8% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως τα «ελαφρά» μειώθηκαν κατά 10,9%. Η κυριότερη αιτία των δυστυχημάτων είναι η αμέλεια των ίδιων των οδηγών. Ειδικότερα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν 328 θανατηφόρα τροχαία.

Σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων θεωρείται η μέθη, καθώς το 50% οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Η καμπάνια ενημέρωσης βασίζεται σε έναν δωδεκάλογο για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων:

 1. Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.
 2. Να γίνεται πάντα χρήση κράνους και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).
 3. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
 4. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.
 5. Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).
 6. Να μη γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών. Αν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε τον οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι.
 7. Προσοχή: Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.
 8. Πριν από το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκειά του πρέπει να κάνουμε κάθε 2-3 ώρες στάσεις για ξεκούραση ή ξεμούδιασμα.
 9. Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά ή οι συνεπιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς-οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται.
 10. Να μη χρησιμοποιείται η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).
 11. Αυστηρή τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας.
 12. Προσοχή στην προσπέραση.