30 Απρίλιος 2016, 12:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Απρίλιος 2016, 12:41

Ο Νίκος Καζαντζάκης σε διεθνές συνέδριο στην Αλγερία

  • Ο Νίκος Καζαντζάκης σε διεθνές συνέδριο στην Αλγερία

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Μεσόγειος» θα πραγματοποιηθεί στην Αλγερία το 2017, οπότε και συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα. Αυτό αποφασίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα στο Αλγέρι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας και του εκεί Γαλλικού Ινστιτούτου.

Συμμετείχαν γαλλόφωνοι πρέσβεις της Ελβετίας, του Ισημερινού, του Καναδά, της Κολομβίας, της Κροατίας, της Χιλής, Αλγερινοί διανοούμενοι, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί δημοσιογράφοι και φοιτητές.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρακολούθησαν τη διάλεξη του πρόεδρου της ΔΕΦΝΚ Γιώργου Στασινάκη με θέμα «Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με τη Γαλλία και με τον αραβικό κόσμο». Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν έναν άλλο Καζαντζάκη, έναν συγγραφέα κοσμοπολίτη, πάντα επίκαιρο.

Η συζήτηση που ακολούθησε, έδωσε τη δυνατότητα να εξεταστούν σε βάθος πολλές όψεις του απέραντου έργου του: η πνευματικότητα, η λογοτεχνική δημιουργία, η πολιτική, οι σχέσεις του Καζαντζάκη με το αραβικό και μη αραβικό Ισλάμ και το σουφισμό, η Κρήτη, ο μεσογειακός κόσμος. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποδοχή που του επιφύλαξε το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Γιώργος Στασινάκης πρόσφερε στο Ίδρυμα έξι μυθιστορήματα και ένα ταξιδιωτικό έργο του Καζαντζάκη.