28 Απρίλιος 2016, 15:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Απρίλιος 2016, 14:42

Η Τουρκία λογοκρίνει γερμανική συναυλία για τη γενοκτονία

  • Η Τουρκία λογοκρίνει γερμανική συναυλία για τη γενοκτονία
    (Φωτ.: aghet.eu)

Πιέσεις επί γερμανικού εδάφους εξακολουθεί να ασκεί η Άγκυρα για να αφανίσει οτιδήποτε θυμίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ προσφάτως έβαλε στο... παιχνίδι της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να μην επιχορηγήσει προγραμματισμένο για τις 30 Απριλίου, κονσέρτο της Συμφωνικής Ορχήστρας Δρέσδης επειδή έχει τίτλο που παραπέμπει στη μεγάλη σφαγή του 1915. Η θρασύτατη στάση της έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις Γερμανών αξιωματούχων.

Όπως καταγγέλλει η Συμφωνική Ορχήστρα Δρέσδης, η τουρκική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιχορηγεί τη συναυλία της «Aghet» να μην προχωρήσει με τη χορηγία και να αποσύρει τη σχετική αναγγελία της από την επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. επειδή ο τίτλος της παίρνει θέση για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Συγκεκριμένα, «Aghet» σημαίνει «καταστροφή» και είναι όρος που χρησιμοποιείται από τους Αρμένιους για να περιγράψει τα αιματηρά γεγονότα του 1915.


Η Συμφωνική Ορχήστρα Δρέσδης

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να αποσύρει την χορηγία των 200.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί στους Γερμανούς μουσικούς, αλλά απέσυρε «προσωρινά λόγω διατύπωσης του προγράμματος» την αναγγελία της εκδήλωσης από την επίσημη ιστοσελίδα της.

Ο διευθυντής της ορχήστρας Μάρκους Ράιντ κατηγόρησε την Τουρκία για ωμή παρέμβαση και για «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης».

«Πρέπει να αποκαλέσουμε το γεγονός αυτό που ακριβώς ήταν. Δεν μπορούμε να υπεκφεύγουμε όταν πρόκειται για γενοκτονία» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το κονσέρτο ήταν ιδέα του Ράιντ και του γερμανικής καταγωγής κιθαρίστα Μαρκ Σινάν. Οι δύο καλλιτέχνες σχεδιάζοντας τις παραμέτρους του πρότζεκτ το Νοέμβριο του 2015, είχαν κατά νου μια εκδήλωση συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετείχαν μουσικοί από την Τουρκία, την Αρμενία και τη Γερμανία και σε καμία περίπτωση να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Γερμανία και ΕΕ επιρρεπείς στον εκβιασμό
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Πολιτιστικού Συμβουλίου Γερμανίας Όλαφ Ζίμερμαν σχολιάζοντας στην Deutshe Welle το περιστατικό, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για επιχείρηση φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να πει στον Ερντογάν να μη χώνει τη μύτη του στις δουλειές του Βερολίνου και να ασχολείται με τα της χώρας του.


Όλαφ Ζίμερμαν

«Υπήρχαν τέτοιες παρεμβάσεις και στο παρελθόν, αλλά έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται. Ο Ερντογάν φαίνεται ότι πιστεύει πως η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά είναι ευάλωτες σε τέτοιο εκβιασμό μια και χρειαζόμαστε τη βοήθειά του για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση. Για αυτό φαίνεται ότι νιώθει ελεύθερος να παρέμβει στα εσωτερικά μας θέματα. Τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν άγχος και φοβούνται και αυτό είναι κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύεται» τόνισε ο Όλαφ Ζίμερμαν.