27 Απρίλιος 2016, 22:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2016, 22:15

Οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μείωσαν τις προσφυγικές ροές

  • Οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μείωσαν τις προσφυγικές ροές
    (Φωτ.: EPA / Adam Warzawa)

Επιτυχημένη θεωρείται η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, σχετικά με τις προσφυγικές ροές, μετά από ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη.

Συγκεκριμένα, από 25.871 αφίξεις που καταγράφηκαν στα ελληνικά νησιά τον Μάρτιο, δηλαδή περίπου 517 λέμβοι, οι αφίξεις έως τις 20 Απριλίου ανήλθαν σε μόλις 2.455, με τα συμμαχικά πλοία να εντοπίζουν 30 λέμβους εκ των οποίων οι 20 έφτασαν στα ελληνικά νησιά.

Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο Π. Καμμένος, από την έναρξη της δραστηριότητας των περιπολιών των πλοίων του ΝΑΤΟ στην Μυτιλήνη (8/3) και την Χίο (21/3), έχει καταγραφεί η άφιξη στην Ελλάδα 58 λέμβων με μετανάστες εκ των οποίων οι 18 εντοπίστηκαν αρχικά από τα συμμαχικά πλοία.

Την ίδια ώρα, από τις συνολικά 58 λέμβους οι 35 επέστρεψαν στην Τουρκία, δίχως ωστόσο να αναφέρεται πουθενά ο ακριβής αριθμών των μεταναστών-προσφύγων.

«Η αποστολή της Νατοϊκής δύναμης είναι αποκλειστικά η εκτέλεση αναγνωρίσεων επιτήρησης και επίβλεψης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο κι όχι η έρευνα – διάσωση ή η σύλληψη των διακινητών», υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.