27 Απρίλιος 2016, 22:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2016, 22:12

Ποια κόκκινα δάνεια γλιτώνουν από τα funds

  • Χαλαρώνουν τα capital controls
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Στην εξαίρεση από την πώληση σε funds για 1,5 χρόνο των κόκκινων δανείων, που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και θεσμοί. Μοναδικό κριτήριο αναμένεται να είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 140.000 ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι υπό πώληση μπορούν να τίθενται και πράσινα δάνεια, που εξυπηρετούνται κανονικά, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά τα πακέτα πώλησης των κόκκινων δανείων. Η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας για τρία έτη, οι δανειστές ζητούσαν την πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων, για να καταλήξουμε, όπως όλα δείχνουν, στην απαγόρευση πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία μέχρι το τέλος του 2017.

Αντίθετα, χωρίς δίχτυ προστασίας βρίσκονται τα καταναλωτικά δάνεια, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Τα εν λόγω δάνεια προστατεύονται έως τις 15 Μαΐου και φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να διευθετηθούν στο πλαίσιο του νόμου Δένδια ο οποίος αναμένεται να αναμορφωθεί.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομίας συστάθηκε τριμελής επιτροπή για την εξέταση των φακέλων αδειοδότησης των funds που θα αγοράσουν κόκκινα δάνεια. Η επιτροπή εντός δέκα εργάσιμων ημερών θα πρέπει να εξετάζει τους φακέλους και να διαπιστώνει αν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.