27 Απρίλιος 2016, 20:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2016, 20:13

Χωρίς ρουκετοπόλεμο η Ανάσταση στη Χίο

  • Χωρίς ρουκετοπόλεμο η Ανάσταση στη Χίο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Είναι ένα από τα πιο διάσημα (και από τα πιο αμφιλεγόμενα) πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα. Ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου αποτελεί παράδοση εκατοντάδων ετών, όχι όμως χωρίς αντιδράσεις. Φέτος –όπως όλα δείχνουν– με το «Χριστός Ανέστη» κανείς δεν θα πυροδοτήσει τις αυτοσχέδιες ρουκέτες, καθώς τα συνεργεία των αντίπαλων ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής αποφάσισαν να μην τηρήσουν φέτος το έθιμο.

Αιτία είναι τα εξώδικα και οι μηνύσεις από τους κατοίκους του Βροντάδου που βρίσκονται εν μέσω των διασταυρούμενων ρουκετών.

Επιπλέον, η Αστυνομία αποφάσισε φέτος να τηρηθεί πιστά ο νόμος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ρεπορτάζ του politischios.gr αναφέρει ότι υπάρχει η σκέψη να σταλούν ακόμα και διμοιρίες των ΜΑΤ στον Βροντάδου διότι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το έθιμο δεν μπορεί να διεξαχθεί κάτω από κλίμα πιέσεων και τρομοκρατίας.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος) 

Οι ρουκετατζήδες σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι αντιμετωπίζονται ως «εγκληματίες» επειδή συνεχίζουν ένα έθιμο εκατοντάδων ετών. Ακόμα, υπογραμμίζουν ότι δεν λειτούργησε υπέρ του εθίμου ούτε το γεγονός ότι  φέτος οι ρουκέτες που φτιάχτηκαν δεν ξεπερνούν τις 20.000 (τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάνω από 100.000), καθώς οι ιδιοκτήτες δύο σπιτιών που βρίσκονται στη «ζώνη πυρός» συνεχίζουν να μην επιτρέπουν την επέμβαση των συνεργείων του δήμου ώστε να τοποθετηθούν τα προστατευτικά σύρματα.


Στιγμιότυπα από το 2015

Από την πλευρά του ο Δήμος Χίου τηρεί ίσες αποστάσεις χωρίς να παίρνει θέση αφού, όπως αναφέρει, είναι ανοχύρωτος έναντι του νόμου, και δεν μπορεί να είναι αυτός που διοργανώνει το έθιμο.