28 Απρίλιος 2016, 19:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Απρίλιος 2016, 19:22

«Είμαι Πόντιος» – Δράση των Ελλήνων της Ρωσίας με... μπλουζάκια

  • «Είμαι Πόντιος» – Δράση των Ελλήνων της Ρωσίας με... μπλουζάκια
    Η μπλούζα που είναι αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η νέα πρωτοβουλία των Ελλήνων της Ρωσίας, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κάνει το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έλληνες και φιλέλληνες της Ρωσίας, της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών δημοσιεύουν εδώ και μερικές μέρες στο facebook φωτογραφίες τους, φορώντας μπλούζες με στάμπα που απεικονίζει τον αριθμό «100» και τη φράση «Είμαι Πόντιος» ή/και «Θυμόμαστε», σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά).

Το pontos-news.gr ήρθε σε επαφή με τους εμπνευστές της ιδέας που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο, για να διαδώσουν την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Οι απαντήσεις που έδωσαν έδειξαν για άλλη μια φορά τον βαθύ πατριωτισμό των Ελλήνων της διασποράς.

«Η ιδέα της δράσης προήλθε από τα μέλη της ελληνικής λέσχης “Ρωμιοσύνη”. Διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από Έλληνες πατριώτες από διαφορετικές περιοχές της Ρωσίας, όπως ο Γεώργιος Μιχαηλίδης, ο Κωνσταντίνος Θωμαΐδης, ο Ιβάν Ανανιάδης, οι αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας Κωνσταντίνος Ατματσίδης και Ηλίας
Κανακίδης, κ.ά.


Γιώργος Μαρτασίδης

»Το πρότζεκτ αυτό έγινε με την ευλογία του εκπροσώπου του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Μητροπολίτη Αθανάσιου» δήλωσε στο pontos-news.gr ο Γιώργος Μαρτασίδης, μέλος της ελληνικής λέσχης «Ρωμιοσύνη» και ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων «République du Pont», με την οικονομική υποστήριξη του οποίου υλοποιήθηκε αυτό το σχέδιο.

«Αυτή η ενέργεια θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο από δω και πέρα, μέχρι τη στιγμή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα και την ίδια την Τουρκία. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές την ανάμνηση της πατρίδας μας, του Πόντου, και των αθώων θυμάτων των προγόνων μας».

Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δράση προμηθεύτηκαν τις μπλούζες από τα καταστήματα «République du Pont».

Τις σκέψεις του για την πορεία της δράσης που αφορά την επέτειο της έναρξης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μοιράστηκε και ένας από τους διοργανωτές, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας Ηλίας Κανακίδης.


Ηλίας Κανακίδης

«Θέλουμε να μεταφέρουμε την ιστορική αλήθεια στη νεότερη γενιά. Θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα ξεχάσουμε το τραγικό παρελθόν μας. Το γεγονός ότι τις μπλούζες τις φορούν μικρά παιδιά, νέοι, άνθρωποι μέσης ηλικίας και ηλικιωμένοι, αποδεικνύει το τραύμα που δεν έχει επουλωθεί στην ψυχή του λαού μας και τον πόνο που βιώνει κάθε Έλληνας όταν θυμάται αυτά τα τρομερά γεγονότα» δήλωσε στο pontos-news.gr.

Η δράση για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συνεχίζεται.

Η ελληνική λέσχη «Ρωμιοσύνη» στη Μόσχα ετοιμάζει εκδήλωση που θα είναι αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου 1919). Θα διεξαχθεί δύο μέρες αργότερα, στη Μόσχα.

  • Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο pontos-news.gr από τον Γιώργο Μαρτασίδη.
Gallery