26 Απρίλιος 2016, 23:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2016, 21:16

Προκλητική ΝΟΤΑΜ της Άγκυρας στο Αιγαίο

  • Χάρτης της πΓΔΜ με ελληνικά εδάφη σε εκδήλωση στο Τορόντο προκαλεί αντίδραση της Αθήνας

Στη σκιά μιας προκλητικής ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας με την οποία αμφισβητεί ανοικτά στην πράξη το εύρος του Εθνικού Εναέριου Χώρου και τίθεται από την Μεγάλη Τετάρτη (μονομερώς) σε εφαρμογή στο Β. Αιγαίο, συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει, παρά το συμφωνημένο moratorium, μία εκτεταμένη περιοχή βόρεια των Οινουσσών, Χίου και Ψαρών μέχρι νότια της Λέσβου, από 27/4 έως και 5/5, για ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Λίγα 24ωρα μετά τις πρόσφατες προκλητικές υπερπτήσεις των Τούρκων πάνω από τις Οινούσσες, που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Άγκυρα δέσμευσε με ΝΟΤΑΜ θαλάσσιο και εναέριο χώρο στην ίδια περιοχή, αγνοώντας στη συνέχεια, ακυρωτική ελληνική ΝΟΤΑΜ. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, ο Ν. Κοτζιάς αποφάσισε τη σύγκλιση του ΕΣΕΠ, σε μία προσπάθεια αναζήτησης της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Συναίνεση επετεύχθη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αφού οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες οξύνθηκαν κατακόρυφα, μόλις ένα μήνα μετά το Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας της Σμύρνης, και τα… λουλούδια που πετούσαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας-Νταβούτογλου.

Στην τρίωρη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Κ. Ντουζίνας, Μ. Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ), Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Σαββαΐδης, πρώην γγ του ΥΠΕΞ (ΝΔ), Α. Λοβέρδος, Σ. Ράπτη (ΔΗΣΥ), Σ. Δανέλλης, Γ. Κακλίκης πρέσβυς ε.τ. (Ποτάμι), Δ. Μάρης, Μ. Γεωργιάδης (ΕΚ) και ο πρέσβυς ε.τ. Λ. Καραγιάννης (ΑΝΕΛ). Δεν συμμετείχε η Χρυσή Αυγή (δεν εκλήθη) και το ΚΚΕ (κατά πάγια πρακτική του)