26 Απρίλιος 2016, 21:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2016, 20:07

Γενεύη: «Όχι» σε απόσυρση φωτογραφίας που εξόργισε την Τουρκία

  • Γενεύη: «Όχι» σε απόσυρση φωτογραφίας που εξόργισε την Τουρκία

Οι αρχές της Γενεύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι αρνούνται να αποσύρουν μια φωτογραφία που έχει ενοχλήσει την Τουρκία και στην οποία εικονίζονται διαδηλωτές να κατηγορούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως υπεύθυνο για το θάνατο του εφήβου Μπερκίν Ελβάν, τον Ιούνιο του 2013.

Η επίμαχη φωτογραφία αποτελεί κομμάτι έκθεσης με 58 φωτογραφίες του (Ελβετού αλλά με κουρδοαρμενική καταγωγή) φωτορεπόρτερ Ντεμίρ Σενμέζ. Η έκθεση στηρίζεται από την ελβετική πόλη και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και φιλοξενείται εδώ και περίπου μία εβδομάδα στην Πλατεία των Εθνών, έξω από την έδρα του ΟΗΕ, όπου σχεδόν καθημερινά διαδηλώνουν πολίτες απ' όλον τον κόσμο.


O Ντεμίρ Σενμέζ (φωτ.: photographygeneva.com)

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος της Γενεύης τονίζει την «προσήλωσή του στην ελευθερία της έκφρασης» και υπογραμμίζει ότι ισχύει η έγκριση που έχει δώσει ώστε να συνεχιστεί ως έχει η έκθεση μέχρι την 1η Μαΐου. Για τις αρχές της πόλης «αυτή η έκθεση φωτογραφιών συνεισφέρει στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και στην προαγωγή της Γενεύης ως πρωτεύουσας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η φωτογραφία, που προκάλεσε την οργή των τουρκικών αρχών μέχρι του σημείου να ζητήσουν την απόσυρσή της, τραβήχτηκε στις 14 Μαρτίου 2014 και δείχνει διαδηλωτές να κρατούν ένα τεράστιο πανό όπου εικονίζεται ένας χαμογελαστός έφηβος.

«Ονομάζομαι Μπερκίν Ελβάν, η αστυνομία με σκότωσε κατ' εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού» γράφει το κείμενο πάνω στο πανό. Την εποχή εκείνη πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ο Ερντογάν.

Ο Μπερκίν Ελβάν τραυματίστηκε στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από ένα δακρυγόνο της αστυνομίας ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί στη γειτονιά του, σε μια περίοδο που η Τουρκία συγκλονιζόταν από τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Πέθανε στις 11 Μαρτίου 2014 και ο θάνατός του πυροδότησε μια σειρά από διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατήγγειλαν τις αστυνομικές αρχές και την κυβέρνηση.