27 Απρίλιος 2016, 10:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2016, 09:13

«Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισσα γυναίκα στη Γενοκτονία» – Εκδήλωση στην Εστία Ν. Σμύρνης (φωτο, βίντεο)

  • «Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισσα γυναίκα στη Γενοκτονία» – Εκδήλωση στην Εστία Ν. Σμύρνης (φωτο, βίντεο)
    Ο κεντρικός ομιλητής Θ. Μαλκίδης απευθύνεται στο κοινό
  • «Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισσα γυναίκα στη Γενοκτονία» – Εκδήλωση στην Εστία Ν. Σμύρνης (φωτο, βίντεο)
  • «Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισσα γυναίκα στη Γενοκτονία» – Εκδήλωση στην Εστία Ν. Σμύρνης (φωτο, βίντεο)

Τη φρικτή τύχη πολλών γυναικών αλλά και παιδιών από εθνοτικές ομάδες άλλες πλην της τουρκικής, κατά τη διάρκεια των γενοκτονιών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, διεκτραγώδησε σε ομιλία του στην Εστία Νέας Σμύρνης ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο Θ. Μαλκίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Εστίας Νέας Σμύρνης και της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Μαύρη Θάλασσα», που έγινε το Σάββατο 23 Απριλίου στην Εστία.

Θεοφάνης Μαλκίδης: Εκτός από γενοκτονία είχαμε και γυναικοκτονία και παιδοκτονία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αντιπρόεδρο της Εστίας Ελισάβετ Πιτσαδιώτη, η οποία εκθείασε την Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα», ενώ στη συνέχεια η Κούρδισσα εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Κούρδων των λαών της Συρίας, με καταγωγή από το Κομπάνι, Ροζίν Μοχάμεντ, μίλησε για τη  διαχρονική γενοκτονία που διαπράττεται στην περιοχή του Κουρδιστάν από τους Τούρκους, μέχρι και σήμερα.

Με ιστορικά στοιχεία για τον ασσυριακό λαό απευθύνθηκε στο κοινό η ασσυριακής καταγωγής Αναστασία Μαραμενίδου, θυμίζοντας ότι οι γενοκτονημένοι πρόγονοί της εκτιμάται ότι ανέρχονται στις 750.000.

Με αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα του Αρτσάχ ξεκίνησε τη δική της παρέμβαση η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Αλίς Φαρατζιάν, τονίζοντας ότι «η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν πρέπει να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο». Μιλώντας για τις γενοκτονίες των αρχών του 20ού αιώνα τόνισε ότι ένας θύτης θα επαναλάβει το έγκλημα εάν δεν τιμωρηθεί, καλώντας την Τουρκία να «πάψει να στέκεται στο περιθώριο της ιστορίας» σημαδεμένη από ένα έγκλημα που αρνείται, παρά τη διεθνή καταδίκη. «Όμως η άνοιξη των δολοφονημένων λαών του οθωμανικού κράτους και του κεμαλικού καθεστώτος έρχεται».

«Παραφράζοντας τα λόγια του Ευαγγελίου “εν αρχή ην ο λόγος”, για την ιστορία της Ιωνίας, της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας “εν αρχή ην η Γενοκτονία”...».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Θ. Μαλκίδης την ομιλία του, κατά την οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα σχολικά βιβλία του Δημοτικού, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα που δημιουργείται σε βάρος της ιστορίας μας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις». Μίλησε για «άχρηστες και ψευδείς πληροφορίες που διοχετεύονται στην εκπαίδευση», ενώ η πραγματικότητα ουσιαστικά αποσιωπάται καθώς και τα ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα – ειδικά για την περίοδο της Γενοκτονίας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Ο κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε και στις κτηνωδίες που έκαναν οι Νεότουρκοι και κεμαλικοί στις γυναίκες, περιγράφοντας με μελανά χρώματα μια ακόμα πιο μαύρη αλήθεια. «Όπου δεν μπορούσαν να τις βιάσουν τις έπαιρναν στα χαρέμια τους, κι όταν δεν μπορούσαν να τις πάρουν στα χαρέμια τους τις δολοφονούσαν μαζί με το έμβρυό τους»...

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Μαύρη θάλασσα», Ράνια Χρυσοχοΐδου-Κανάκη.

Τις δισκογραφικές δουλειές του Χρόνη Αμανατίδη Κύπρος-Πόντος-Ιωνία και Αρωθυμώ και τραγωδώ δώρισε στις κυρίες ο Θεοφάνης Μαλκίδης, ενώ η Ράνια Χρυσοχοΐδου-Κανάκη πρόσφερε στον κύριο ομιλητή το ημερολόγιο του συλλόγου κι ένα αναμνηστικό κάδρο.

Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς της μαρτυρικής Πάφρας, της περιοχής του Πόντου που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις