26 Απρίλιος 2016, 12:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2016, 12:17

Γιατί είναι αμφίβολο το Eurogroup της Μ. Πέμπτης

  • Γιατί είναι αμφίβολο το Eurogroup της Μ. Πέμπτης
    (Φωτ.: EPA / Bart Maat)

Στον αέρα βρίσκεται το έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, σύμφωνα με πηγές και από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρείται ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δεν είναι επαρκής. «Δεν ξέρω αν θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Εργαζόμαστε ακόμα πάνω σε αυτό», ήταν η απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο συζήτησης στο Βερολίνο.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι είναι αβέβαιο να επιτευχθεί μέχρι τη Μ. Πέμπτη η συμφωνία, που «ξεκλειδώνει» και το πακέτο βοήθειας ύψους 5,36 δισ. ευρώ.

Και δεν είναι μόνο οι αλλαγές σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό που «φρενάρουν» την πρόοδο στις συζητήσεις.

Η Αθήνα εκφράζει την ανησυχία ότι δεν θα δεχθούν όλοι οι εκπρόσωποι των δανειστών την πρότασή της για τον λεγόμενο αυτόματο «κόφτη», που πρόκειται για ενός είδους δημοσιονομικό σταθεροποιητή. Ο ρόλος του «κόφτη» είναι να περικόπτει αυτομάτως τους κωδικούς που έχουν προεπιλεγεί αν ο προϋπολογισμός πέσει έξω τα επόμενα χρόνια.

Τη Μεγάλη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου διαρκείς συσκέψεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με θέμα και τα μέτρα που θα προτείνει το ΔΝΤ. Παράλληλα, έγινε και μίνι υπουργικό στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Φίλης, Γεροβασίλη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.