26 Απρίλιος 2016, 20:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2016, 18:51

Στην Κωνσταντινούπολη τιμήθηκε η μνήμη του Ρωμιού γιατρού Μάρκου Αποστολίδη

  • Στην Κωνσταντινούπολη τιμήθηκε η μνήμη του Ρωμιού γιατρού Μάρκου Αποστολίδη
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πλάι στον διευθυντή του Ζωγραφείου Γιάννη Δεμιρτζόγλου (Φωτ.: Ιωάννης Μπίρος)

Τρισάγιο στη μνήμη του Ρωμιού γιατρού Μάρκου Αποστολίδη τελέστηκε χθες στο Κοιμητήριο στο Κουσκουντζουκίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του προεδρου της Ερυθράς Ημισέληνου της Τουρκίας, εκπροσώπων της ομογένειας, μαθητών και καθηγητών του Ζωγράφειου Λυκείου και του ΔΣ Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Κουσκουντζουκίου.

Ο αείμνηστος ομογενής, διακεκριμένος γιατρός και φιλάνθρωπος, που έμεινε στην ιστορία ως Μάρκο-Πασάς, στα τέλη του 19ου αιώνα συνετέλεσε στην ίδρυση της «Ερυθράς Ημισελήνου» (αντίστοιχης οργάνωσης με τον Ερυθρό Σταυρό) στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Μάρκος Πιτζιπιός (το πραγματικό του όνομα) καταγόταν από τη Σύρο αλλά έζησε και διακρίθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τελείωσε την Ιατρική Στρατιωτική Σχολή. Στις 14 Απριλίου 1878 ίδρυσε το Hilal-i Ahmer, την μετέπειτα Ερυθρά Ημισέληνο, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος για μια δεκαετία.

Το 1888 απεβίωσε στο σπίτι του στη νήσο Αντιγόνη και κηδεύτηκε στο Κουσκουτσούκι, όπου ο τάφος του υπάρχει μέχρι σήμερα στο ελληνικό νεκροταφείο.