1 Μάιος 2016, 12:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2016, 15:16

Θεσσαλονίκη: Μήνυμα για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού από 2.000 μαθητές

  • Θεσσαλονίκη: Μήνυμα για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού από 2.000 μαθητές
    (Φωτ. αρχείου)

Θα ενημερωθούν και θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από την πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, 2.000 έφηβοι μαθητές γυμνασίων και λυκείων της πόλης.

Με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών διοργανώνει στις 9 Μαΐου, στις 11:00, εκδήλωση προκειμένου να καλυφθούν όσο γίνεται περισσότερο τα τεράστια κενά που παρατηρούνται στην εκπαίδευση των μαθητών γυμνασίων και λυκείων για τον ποντιακό ελληνισμό και τη Γενοκτονία που συντελέσθη.

«Εκτιμήσαμε ότι οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων στα έξι χρόνια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν μαθαίνουν κάτι για τον ποντιακό ελληνισμό και τη Γενοκτονία. Επίσης, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης της 19ης Μαΐου, διότι πέφτουν πάντοτε πάνω στις εξετάσεις. Έτσι αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούν», είπε στο pontos-news.gr ο εκπαιδευτικός και μέλος της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, Στάθης Ταξίδης.

Τους 2.000 μαθητές που θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση θα επιλέξει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Σάκης Τανιμανίδης –επιλέχθηκε διότι έχει απήχηση στη νεολαία–, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Μνήμη, προσφυγιά, σεβασμός στην ετερότητα», ενώ για τη Γενοκτονία θα μιλήσει η εκπαιδευτικός Βασιλική Ταξίδου.

Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μουσικοχορευτικά (με αποκορύφωμα τον πυρρίχιο χορό) και θεατρικά δρώμενα για τον ποντιακό ελληνισμό, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο από το προσωπικό αρχείο του Στάθη Ταξίδη, και ένα χρονικό για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Επίσης, στους μαθητές θα διανεμηθούν 2.000 βιβλία για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Στην περίπου μία ώρα που θα διαρκέσει η εκδήλωση, θέλουμε να ενημερώσουμε τους μαθητές για τον ποντιακό ελληνισμό και να τους κάνουμε κοινωνούς στην προσπάθειά μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας», τόνισε ο Στ. Ταξίδης.

Υπεύθυνος του μουσικού τμήματος της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής ποντιακής μουσικής Αλέξης Στεφανίδης, ενώ του θεατρικού η Μαριαλένα Στεργίου.