25 Απρίλιος 2016, 07:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απρίλιος 2016, 13:52

Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη βρετανική Βουλή των Λόρδων

  • Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη βρετανική Βουλή των Λόρδων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση «έβγαλε» πρόσφατα από τα στούντιο της εκπομπής τού Θοδωρή Μακρίδη «Αναστορώ τα παλαιά» ο Θεοδόσης Κυριακίδης, διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα. Γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη Γενοκτονία των Ποντίων μέσα στη Βουλή των Λόρδων.

Θεοδόσης Κυριακίδης: «Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να μιλήσουμε για τη Γενοκτονία σε βουλευτές, λόρδους και γενικότερα ανθρώπους της πολιτικής σκηνής της Αγγλίας».

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής, ομιλητές θα είναι ο Κόλουμ Μέρφι, εμπειρότατος διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών, η Τέσα Βόφμαν από τη Γερμανία, που ήταν στο Συνέδριο του Βερολίνου και έχει ασχοληθεί με τους Αρμένιους αλλά και με τους Έλληνες του Πόντου, και ο Χάνιμπαλ Τράβις από τις ΗΠΑ, καθηγητής διεθνούς δικαίου, ο οποίος θα αναδείξει τη νομική διάσταση του ζητήματος της Γενοκτονίας.

Μιλώντας στον Θ. Μακρίδη και τον υπεύθυνο και συμπαραγωγό του pontosradio.com Θοδωρή Αμανατίδη, ο Θ. Κυριακίδης είπε ότι την πρώτη ημέρα θα γίνει η ημερίδα στη Βουλή των Λόρδων και την επομένη υπάρχει πρόθεση για μια εκδήλωση που θα είναι ανοιχτή στο ευρύτερο κοινό του Λονδίνου.


Ο Θ. Κυριακίδης μαζί με το Θ. Μακρίδη και τον Θ. Αμανατίδη στα στούντιο του pontosradio.com

Ο επόμενος σταθμός για το θέμα της Γενοκτονίας είναι η Βοστώνη ανήμερα της θλιβερής επετείου στις 19 Μαΐου 2016. Στην ημερίδα εκεί, μία από τις ομιλήτριες θα είναι η Πάμελα Στάινερ, κλινική ψυχολόγος στο Χάρβαρντ, η οποία θα αναλύσει το τραύμα της Γενοκτονίας. «Θα αναλύσει με επιστημονικά εργαλεία πώς περνά αυτό το τραύμα από γενιά σε γενιά και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά τους» είπε ο Θεοδόσης Κυριακίδης τονίζοντας ότι  «σε αυτό το επίπεδο πρέπει πια να επικεντρωθούμε».

Πώς θα αξιοποιηθούν τα επιστημονικά εργαλεία
Κατά τον Θ. Κυριακίδη είναι μείζονος σημασία να γίνει χρήση όλων των εργαλείων της έρευνας και ενεργοποίηση όλων των επιστημόνων· οι ιστορικοί θα πρέπει να καταγράψουν τα γεγονότα όσο καλύτερα μπορούν· οι νομικοί να μιλήσουν για το νομικό ζήτημα γιατί κατ’ αρχήν ο όρος γενοκτονία είναι ένας νομικός όρος· οι ψυχολόγοι να μιλήσουν για το τραύμα, οι κοινωνιολόγοι για άλλα ζητήματα. Αντιπαραβάλλοντας την ιστορία τεκμηρίωσης και ανάδειξης των στοιχείων άλλων λαών που υπέστησαν γενοκτονία, ο Θεοδόσης Κυριακίδης θύμισε χαρακτηριστικά την υπόθεση των Αρμενίων, του Ολοκαυτώματος αλλά και τη Γενοκτονία της Ρουάντας που συντελέστηκε το 1993 και τα θύματα εκμεταλλεύτηκαν όλα τα εργαλεία μέσα σε 20 χρόνια.

«Είμαστε πολύ πίσω στην έρευνα και δεν μιλώ για ντοκουμέντα όπως αυτά που συνέλεξε ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Μιλώ για την επιστημονική επεξεργασία των στοιχείων που έχουμε, που θα πρέπει να είναι διαθεματική».

  • Η εκπομπή του Θοδωρή Μακρίδη μεταδίδεται κάθε Πέμπτη 19:30-22:00 από το pontosradio.com