24 Απρίλιος 2016, 18:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2016, 17:25

Τουρκία: Μεροληπτούν όσοι μιλούν για Γενοκτονία των Αρμενίων!

  • Τουρκία: Μεροληπτούν όσοι μιλούν για Γενοκτονία των Αρμενίων!

Σφόδρα ενοχλημένη είναι η Τουρκία από τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος τίμησε τη μνήμη της σφαγής των Αρμενίων, στις αρχές του περασμένου αιώνα, ζητώντας μία «πλήρη, ειλικρινή και δίκαια αναγνώριση των γεγονότων».

Ο Ομπάμα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», ωστόσο κάλεσε διαρρήδην την Τουρκία να παραδεχθεί το ρόλο που είχε διαδραματίσει και είπε πως σημειώθηκε μία από τις «απεχθέστερες ωμότητες του 20ου αιώνα».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής: «Η ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα, στις 22 Απριλίου 2016 σχετικά με τα γεγονότα του 1915, συνιστούν ένα νέο παράδειγμα της αξιολόγησης των φρικτών γεγονότων στις συνθήκες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη βάση της μονόπλευρης αφήγησης της Ιστορίας. Στη βάση της εμπειρίας της επί αιώνων συμβίωσης του τουρκικού και αρμενικού λαού, η Τουρκία γνωστοποιεί με ειλικρίνεια την επιθυμία της για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος εν ειρήνη.

»Είναι λυπηρό, αντί να στηρίζουν αυτό το κάλεσμα, οι φίλες και σύμμαχες χώρες να ενθαρρύνουν περιβάλλοντα που υπερασπίζονται τη σύγκρουση.

»Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ωφελήσει κανέναν οι προσπάθειες για την εργαλειοποίηση από την πολιτική των δεινών της Ιστορίας. Έτσι, τα περιβάλλοντα που επιχειρούν κάθε χρόνο και συγκεκριμένες ημερομηνίες να αντλήσουν όφελος από πολιτικές θέσεις, όχι μόνο αμαυρώνουν την ελπίδα φιλίας και ειρήνης, αλλά και δείχνουν ένα είδος ασέβειας στα κοινά δεινά που συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, προσκαλούμε τη διοίκηση των ΗΠΑ να αξιολογήσει τα ιστορικά γεγονότα στη βάση μιας δίκαιης μνήμης που λαμβάνει υπόψη τα δεινά όλων των πλευρών και να υιοθετήσει μια αμερόληπτη, εποικοδομητική και κοινής λογικής προσέγγιση».