24 Απρίλιος 2016, 10:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2016, 10:55

Αρχαιοελληνικό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στην Αντιόχεια

  • Αρχαιοελληνικό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στην Αντιόχεια

Ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό, ηλικίας (κατ’ εκτίμηση) 2.400 χρόνων, ανακαλύφθηκε στην Αντιόχεια, όπως αναφέρουν αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα ψηφιδωτό, μοναδικό στο είδος του σύμφωνα με τους ειδικούς, που απεικονίζει ένα σκελετό ξαπλωμένο, με ένα μπολ στο χέρι, μια κανάτα κρασί και ψωμί.

Την εικόνα συνοδεύει η ελληνική λέξη «ευφρόσυνος» ενώ όπως υπογραμμίζει η Hürriyet, το μωσαϊκό αυτό θυμίζει ιδιαίτερα τα διαδικτυακά memes, δηλαδή τις χιουμοριστικές φωτογραφίες με λεζάντες που κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς υπάρχει ακόμη μια επιγραφή με τη φράση: «Να είστε χαρούμενοι, απολαύστε τη ζωή σας». Το ψηφιδωτό, το οποίο χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., φέρεται να ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2012, κατά τη διενέργεια εργασιών για την κατασκευή τελεφερίκ.

Η Ντεμέτ Καρά από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Χατάι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sabah, υποστήριξε ότι ανάλογο ψηφιδωτό έχει ανακαλυφθεί στην Ιταλία. Ωστόσο, το εύρημα που εντοπίστηκε στην Αντιόχεια είναι πιο «περιεκτικό», καθιστώντας το μοναδικό στο είδος του. Είπε ακόμη ότι οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ψηφιδωτό βρίσκονταν στην τραπεζαρία ενός σπιτιού της εποχής, το οποίο ανήκε στην ανώτερη τάξη.

Η Αντιόχεια, που σήμερα ανήκει στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, υπήρξε στο παρελθόν λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μια πόλη με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών, που ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο τον Νικατόρα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Αντίοχο.