24 Απρίλιος 2016, 00:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2016, 22:50

Απροκάλυπτος εκβιασμός Νταβούτογλου για το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών

  • Απροκάλυπτος εκβιασμός Νταβούτογλου για το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών
    Στιγμιότυπο από την επίσκεψη Μέρκελ σε προσφυγικό καταυλισμό στο Γκαζίαντεπ (φωτ.: EPA / Steffen Kugler )

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, χωρίς την κατάργηση από την ΕΕ του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Το θέμα της κατάργησης της βίζας είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία», δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους, το Σάββατο, σε προσφυγικό καταυλισμό στο Γκαζίαντεπ, της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την «πεποίθηση»  ότι η ΕΕ θα πράξει τα αναγκαία ως προς το θέμα αυτό, το οποίο αποτελεί «υπόσχεση της τουρκικής κυβέρνησης προς το λαό της».

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα, ως προς τη μεταχείριση των προσφύγων.

«Σήμερα η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να μεταχειριζόμαστε τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ για να συμπληρώσει: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραδώσει στην Άγκυρα μαθήματα σχετικά με το τι θα έπρεπε να κάνει».