23 Απρίλιος 2016, 21:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2016, 18:55

ΙΝΚΑ: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις πασχαλινές αγορές

  •  ΙΝΚΑ: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις πασχαλινές αγορές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) δημοσιοποίησε αναλυτικό οδηγό για τους καταναλωτές που ετοιμάζονται να κάνουν τις πασχαλινές αγορές τους. Ο οδηγός περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές σε σχέση με την υγιεινή των κρεάτων, των αυγών και των άλλων εδεσμάτων του γιορτινού τραπεζιού, αλλά και σε σχέση με την ασφάλεια των παιχνιδιών.

Το Ινστιτούτο συνοδεύει τις οδηγίες με τη σημείωση ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων ελέγχεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ωστόσο, επισημαίνει το Ινστιτούτο «η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια επιλογής». Ποια είναι αυτά:

  1. η σχέση τιμών και ποιότητας είναι αυτονόητη
  2.  οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν χώρο διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, πολλές φορές ακατάλληλων ή επικίνδυνων
  3. οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης ισχύουν οι βασικοί κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγείρεμα, κ.λπ.) από τον καταναλωτή

Ο πλήρης οδηγός του ΙΝΚΑ ΕΔΩ