23 Απρίλιος 2016, 14:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2016, 12:35

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με όρους συζητά το Βερολίνο

  • Süddeutsche Zeitung: Εντολή Μέρκελ σε Σόιμπλε να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση
    (Φωτ.: EPA / Wolfgang Kumm)

Το σχέδιο μιας μερικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μέσω επέκτασης των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο, φαίνεται ότι επεξεργάζεται το Βερολίνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, είναι η λήψη από την Ελλάδα νέων προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων. Όρος που μπήκε και επίσημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup.

Ο σχεδιασμός των συνεργατών του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Der Spiegel, προβλέπει να επεκταθούν οι χρόνοι αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να απολαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα τα χαμηλά επιτόκια. Μια τέτοια επιλογή βέβαια θα παράτεινε και την εξάρτηση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας  (ESM), αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί το Βερολίνο, που σημειώνει στα θετικά της πρότασης το γεγονός ότι δεν θα κληθούν εκ νέου τα ευρωπαϊκά κράτη να πληρώσουν για την Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα δεν θα υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να περάσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Μια τέτοια πιθανότητα θα έμοιαζε εφιαλτική, ειδικά για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι αντιμέτωπη με την εκλογική αναμέτρηση του 2017.