23 Απρίλιος 2016, 19:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2016, 20:24

Γιατί τόσοι θάνατοι διασημοτήτων το 2016

  • Γιατί τόσοι θάνατοι διασημοτήτων το 2016
    Στις 10 Ιανουαρίου 2016, ο Ντέιβιντ Μπόουι νικήθηκε από τον καρκίνο. Ο χορός των θανατικών άνοιξε (EPA / Facundo Arrizabalaga)

Με άγριες διαθέσεις μπήκε το 2016, αν κρίνουμε από το σερί θανατικών διασημοτήτων, που διαδέχεται κυριολεκτικά το ένα το άλλο. Πριν προλάβουμε να «χωνέψουμε» το θάνατο του Ντέιβιντ Μπόουι, ήρθε η είδηση για το χαμό του ηθοποιού Άλαν Ρίκμαν. Μετά από μια εβδομάδα τον ακολούθησε η κωμικός Βικτόρια Γούντ, μετά ο Λέμι Κίλμιστερ… μέχρι που φτάσαμε και στον Πρινς. Σε σημείο πλέον που δημιουργείται στον κόσμο η αίσθηση ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Είναι όμως έτσι;

Το βρετανικό δίκτυο BBC με ένα εκτενές ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Νικ Σέρπελ, συντάκτης των νεκρολογιών, προσπαθεί να δώσει λογικές απαντήσεις.

Τα συγκριτικά στοιχεία είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία αποθαρρυντικά. Οι θάνατοι διασήμων που σημειώθηκαν από τις αρχές του 2012 μέχρι τις 31 Μαρτίου του ίδιου χρόνου ήταν μόλις 5, ενώ το αντίστοιχο διάστημα (μέχρι τις 22 Απριλίου) του 2016, έχουν φτάσει ήδη τους 24.


Στο αγαπημένο μπαρ του Λέμι στο Χόλυγουντ συγκεντρώθηκαν οι θαυμαστές του για να πουν το τελευταίο αντίο (φωτ.: EPA / Paul Buck)

Όμως φαίνεται πως υπάρχουν εξηγήσεις. «Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να γίνονται διάσημοι τη δεκαετία του ΄60 μπαίνουν τώρα στα 70 τους και αρχίζουν να πεθαίνουν», εξηγεί ο συντάκτης του BBC. «Υπάρχουν επίσης πολύ περισσότεροι διάσημοι σε σχέση με πριν. Στη γενιά του πατέρα μου ή του παππού μου, οι μόνοι διάσημοι άνθρωποι στην πραγματικότητα ήταν όσοι έπαιζαν στο σινεμά, δεν υπήρχε τηλεόραση. Μετά, αν κάποιος δεν ήταν στην τηλεόραση, απλά δεν ήταν διάσημος», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Πολλοί από αυτούς που πεθαίνουν σήμερα ανήκουν στη γενιά του λεγόμενου baby-boom. Είναι δηλαδή οι διάσημοι που γεννήθηκαν μεταξύ του 1946 και του 1964, την περίοδο που καταγράφηκε πολύ μεγάλη αύξηση πληθυσμού.

Και ακριβώς λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού οι πιθανότητες να γίνουν διάσημοι ως ενήλικες πολλά από τα μωρά εκείνης της γενιάς ήταν πιο αυξημένες.

Σήμερα οι διάσημοι της γενιάς του baby-boom έχουν πια ηλικία από 52 έως 70 ετών και άρα οι πιθανότητες να πεθάνουν είναι αυξημένες, συμπληρώνει ο Νικ Σέρπελ, επισημαίνοντας ότι ο Ντέιβιντ Μπόουι ήταν 69 ετών, το ίδιο και ο Άλαν Ρίκμαν ενώ ο Πρινς 57 ετών.


Ήταν 17 Ιουλίου 2007 και το αστέρι του Πρινς έλαμπε ακόμα, στο τζαζ φεστιβάλ του Μοντρό (φωτ.: EPA / Laurent Gillieron)

Παράλληλα, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εξάπλωση μιας πληροφορίας, που συμβάλει δραματικά στην ανάδειξη νέων διασημοτήτων. Επομένως, όπως προκύπτει λογικά το σερί των θανατικών δεν πρόκειται να ανακοπεί, δεδομένου ότι τα αστέρια της γενιάς του baby-boom θα μπουν την επόμενη δεκαετία στα 80 τους.