22 Απρίλιος 2016, 21:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2016, 20:17

Eurogroup: Προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ζητούν οι εταίροι μας

  • Eurogroup: Προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ζητούν οι εταίροι μας
    (Φωτ.: EPA / Bart Maat)

Με καλά λόγια για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης την Παρασκευή και όρισε τα επόμενα βήματα για να μπορέσει να γίνει ένα νέο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, που θα επικυρώσει τις αποφάσεις. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά υπάρχει σημαντική πρόοδος στην αξιολόγηση και η συμφωνία μοιάζει να είναι κοντά.

Από την άλλη πλευρά όμως οι εταίροι μας και το ΔΝΤ έβαλαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη λήψη προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν «πιάσει» το στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Με αυτές τις προϋποθέσεις φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup την Μ. Πέμπτη, με στόχο να κλείσει η συμφωνία. Φαίνεται επίσης ότι εκεί θα τεθεί και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Έχει καταστεί βέβαια σαφές στην Ελλάδα από την πλευρά των εταίρων μας ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για «κούρεμα» χρέους, παρά μόνο για αναδιάρθρωση.

Μένει βέβαια να δούμε τι σημαίνει στην πράξη η θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup, είπε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την δυνατότητα προληπτικής νομοθέτησης, και ότι αναζητείται με τους Ευρωπαίους ένας μηχανισμός δέσμευσης.