23 Απρίλιος 2016, 14:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2016, 15:11

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

  • Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) Στεπανακέρτ, αλλά και την πόλη Σουσί όπου έχουν καταφύγει οικογένειες Αρμενίων λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών με το Αζερμπαϊτζάν, επισκέφτηκε χθες αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χρήστο Τοπαλίδη.

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ μετέβη στην Αρμενία μετά από πρόσκληση, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στο πλαίσιο παγκόσμιου φόρουμ, που οργανώθηκε για τους ξένους επισκέπτες, η ΠΟΕ επισκέφτηκε το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου έγινε δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού και Νεολαίας Ναρίν Αγαμπαλιάν. Συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Ασχότ Γκουλιάν και τον υπουργό Εξωτερικών Κάρεν Μιρζογιάν.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων του Αρτσάχ, ο Χρ. Τοπαλίδης αναφέρθηκε στο στόχο της επίσκεψης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Ήρθαμε για να εκφράσουμε τη συμπάθειά μας στο λαό του Αρτσάχ. Θέλαμε να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στο Αρτσάχ, για να παρουσιάσουμε την αλήθεια στην Ελλάδα», είπε. Γνωστοποίησε επίσης ότι η ΠΟΕ απηύθυνε πρόσκληση προς τους νέους της Δημοκρατίας να λάβουν μέρος στη συνδιάσκεψη Νεολαίας της ΠΟΕ που διοργανώνεται κάθε χρόνο, όπου συζητείται και η Γενοκτονία των Αρμενίων, θυμίζοντας όλα τα στοιχεία που συνδέουν Έλληνες και Αρμενίους, όπως ο πολιτισμός, η ιστορία αλλά κυρίως η Γενοκτονία.

«Είμαστε διαφορετικοί από τους Τούρκους, και βασικό όπλο μας θα πρέπει να είναι η δημοκρατία, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Χρήστος Τοπαλίδης.

Στην αντιφώνησή της η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι τέτοιες μέρες, που το διαδίκτυο βρίθει από αντιφατικές πληροφορίες, στόχος μας θα πρέπει να είναι να πούμε την αλήθεια στη διεθνή κοινότητα, ότι «χάρη σε νέους 18-20 ετών στο Αρτσάχ εμποδίστηκε μια νέα γενοκτονία, και αν δεν καταδικαστούν τέτοιες πράξεις από τη διεθνή κοινότητα, θα επαναληφθούν».

Στην αντιπροσωπεία της Παμποντιακής συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, η αντιπρόεδρος του ίδιου Συνδέσμου Αθηνά Σωτηριάδου, το μέλος της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ και πρ. πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ Γιάννης Χατζηελευθερίου και η επίτιμη πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ Μαρία Χατζηελευθερίου.