22 Απρίλιος 2016, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2016, 13:56

Η Γενοκτονία των Αρμενίων στην τουρκική Βουλή!

  • Η Γενοκτονία των Αρμενίων στην τουρκική Βουλή!

Τη θαρραλέα στάση του απέναντι στην ιστορία διατηρεί ο Αρμένιος βουλευτής του HDP Γκάρο Παϊλάν, ο οποίος χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, δεν δίστασε να μνημονεύσει με τα ονόματά τους δεκατρείς Αρμένιους αντιπροσώπους στην τότε Οθωμανική Συνέλευση, οι οποίοι σφαγιάστηκαν κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ήταν μάλιστα οι πρώτοι που εξοντώθηκαν, στις 24 Απριλίου 1915.

Οι φωτογραφίες των σφαγιασθέντων Αρμενίων τοποθετήθηκαν και στα έδρανα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, σε μια συμβολική αλλά ηχηρή υπόμνηση της μοίρας που τους επιφύλαξαν οι Νεότουρκοι.

Με αφορμή την 101η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Γκάρο Παϊλάν ανέγνωσε τα ονόματα και έδειξε φωτογραφίες Αρμένιων πολιτικών που δολοφονήθηκαν, συνελήφθησαν ή εξορίστηκαν, διεκτραγωδώντας την ιστορία καθενός προσωπικά.

Κάλεσε το τουρκικό κράτος να αντιμετωπίσει την ιστορία προτείνοντας να συσταθεί επιτροπή διερεύνησης των συνθηκών θανάτου των Αρμένιων πολιτικών κατά το 1915, καταδικάζοντας το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της Τουρκίας οι θύτες και αυτουργοί της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως ο Ταλαάτ Πασά, τιμώνται ακόμα και με τοπωνύμια.

«Φαντάζεστε να πάτε στη Γερμανία και να περπατάτε σε μια λεωφόρο που ονομάζεται λεωφόρος Χίτλερ;», διατύπωσε εμφατικά το ρητορικό ερώτημα.

Ξεκίνησε την ομιλία του με τον αρμενικό χαιρετισμό «Παρέβ τσεζ»  και έκλεισε με το «Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους».

Αργότερα τουιτάρισε τη σύνθεση των φωτογραφιών από τη Βουλή με τη σημείωση: «Οι Αρμένιοι βουλευτές της Οθωμανικής Βουλής που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν το 1915, μετά από 101 χρόνια και πάλι στα έδρανα της Βουλής».


Για την ιστορία, η τοποθέτηση του Παϊλάν στην τουρκική Βουλή (στα τουρκικά)