23 Απρίλιος 2016, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2016, 11:29

Η 21η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη (φωτο, βίντεο)

  • Η 21η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Χρήστος Σαββίδης)

Αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε επίκαιρα θέματα, προβληματίστηκαν για το μέλλον, γλέντησαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 4 Ιουνίου 2016 στην πόλη του Λεβερκούζεν. Ο λόγος για τους 300 νέους και νέες που συναντήθηκαν στη Φρανκφούρτη το διήμερο 16 και 17 Απριλίου, για την 21η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνει η νεολαία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, κάθε φορά σε διαφορετική πόλη.

Ένα διήμερο γεμάτο ερεθίσματα και γνώσεις που χρειάζονται οι νέοι ως κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουν στο μέλλον τους μέσα από διάφορες δράσεις, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων Fidele Nassauer.

Για τη Γενοκτονία στην καθ’ ημάς Ανατολή και τους εξόριστους Ποντίους στη Συρία μίλησε ο διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ - μαθηματικός Βλάσης Αγτζίδης, με αναφορά ακόμα και στο συνέδριο για τη Γενοκτονία των Ποντίων που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ενώ στη «Γενοκτονία» των μνημείων των Ελλήνων στην Τραπεζούντα, που από εκκλησίες μετατρέπονται σε τζαμιά, κατεδαφίζονται ή στην καλύτερη περίπτωση χρησιμοποιούνται ως μουσεία, αναφέρθηκε ο αρχιτέκτων μηχανικός του ΑΠΘ Σάββας Φερενίδης.

Την ημερίδα έκλεισε ο ιστορικός-ερευνητής Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος γνώρισε στους παρευρισκομένους το πανάρχαιο έθιμο των Μωμόγερων μέσα από το αρχέγονο και σύγχρονο θέατρο, και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να συμπεριληφθεί το έθιμο ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά στον διεθνή κατάλογο της UNESCO.


Ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Γαλανίδης (φωτ.: Νίκος Κεντερίδης)

Τη νέα Συντονιστική Επιτροπή της νεολαίας της ΟΣΕΠΕ παρουσίασε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, κυρήσσοντας την έναρξη των εργασιών. Να μην σταματούν να κάνουν όνειρα και να αγωνίζονται γι’ αυτά παρότρυνε τους νέους ο νέος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης. Εκ μέρους της νεολαίας, η συντονίστρια Ιωάννα Μακρίδου τόνισε ότι «ο ορίζοντας των νέων ανθρώπων δεν σταματά, ούτε εμποδίζεται, ούτε αποκαρδιώνεται». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Γαλανίδης, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα: «Να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις που είναι πολύ σημαντικές, για να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα». Τέλος, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο νέος υπεύθυνος νεολαίας της ΟΣΕΠΕ Ιορδάνης Λυσσαρίδης.

Με παρακάθ’ έκλεισε η πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης.

Στις δράσεις της νεολαίας και των συλλόγων μελών της ομοσπονδίας αφιερώθηκε η δεύτερη μέρα της συνδιάσκεψης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, παραδίδοντας μαθήματα ήθους, ενότητας και ομοψυχίας, παρουσίασε τις μελλοντικές δραστηριότητές της που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από το πάθος για δημιουργία και πρόοδο. Βασικός τους άξονας η ενότητα, η εξωστρέφεια, η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας αλλά και η προσπάθεια της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας.


Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ (φωτ.: Λευτέρης Εκουτσίδης)

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης η νεολαία του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου παρουσίασε μια ειδική θεματική δραστηριότητα με θέμα «Παιδιά βοηθούν παιδιά». Η δράση μετρά περίπου 13 χρόνια και ξεκίνησε με τη συλλογή χρημάτων για να βοηθήσουν άλλα παιδιά, αρχικά πληρώνοντας τους δασκάλους ελληνικών σε σχολείο της Ουκρανίας. Έκτοτε ο ορίζοντας διευρύνθηκε και η δράση βοηθά ιδρύματα σε Ελλάδα και Γερμανία, εστιάζοντας ωστόσο πάντα στον αρχικό σκοπό: παιδιά να βοηθούν παιδιά.


(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)

Με την «Καμπάνα του Πόντου» του Φίλωνα Κτενίδη, από τη χορωδία των νεολαίων του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης, υπό το συντονισμό του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου και με τα λόγια του επίτιμου προέδρου της ΟΣΕΠΕ Χρήστου Γαλανίδη: «Όποιος παίρ’, γομούται η τσόπεα τ’. Όποιος δί’ει γομούται η καρδία τ’», έπεσε η αυλαία της 21ης Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας.

Συλλογοι
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ16
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2016
14:00
Θα μιλήσουν Βλάσης Αγτζίδης, Σάββας Φερενίδης και Κώστας Αλεξανδρίδης.