24 Απρίλιος 2016, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2018, 10:49

Σαν σήμερα απεβίωσε ο Κωνσταντινουπολίτης Κων. Σπανούδης, πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ

  • Σαν σήμερα απεβίωσε ο Κωνσταντινουπολίτης Κων. Σπανούδης, πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ

Ο διαπρεπής δημοσιογράφος και συγγραφέας από την Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνος Σπανούδης, έφυγε από τη ζωή τις πρώτες μέρες της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα σαν σήμερα (24 Απριλίου 1941), και την επομένη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος ξεκινά από την αρχιεπισκοπή για να πάει να τον κηδεύσει. Όμως κατεβαίνοντας τα σκαλιά συναντά τον υπασπιστή του στρατηγού Τσολάκογλου ταγματάρχη Δημ. Γαργαρόπουλο, που του ζητεί εκ μέρους του να πάει να ορκίσει την κυβέρνησή του. «Εγώ δεν έρχομαι να ορκίσω» απάντησε θαρραλέα ο Χρύσανθος. «Η εθνική κυβέρνησις την οποίαν ώρκισα εξακολουθεί να υφίσταται και να συνεχίζη τον πόλεμον… Και τώρα θα πάω να κηδεύσω τον φίλον μου Κώστα Σπανούδη…». Και μετέβη στο ναό του Αγίου Αντωνίου όπου βρισκόταν ο νεκρός...

Ο Σπανούδης γεννήθηκε στο Φανάρι το 1871, φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, συνέχισε τις σπουδές του σε Γαλλία και Ιταλία, και επέστρεψε στην Πόλη όπου εργάστηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος» και το 1904 εξέδωσε την εφημερίδα «Πρόοδος».

Η τολμηρή αρθρογραφία του στα εθνικά θέματα ενοχλούσε την Υψηλή Πύλη και άρχισαν οι διώξεις με απειλές απέλασης. Το 1910 νυμφεύθηκε τη Σοφία Ιωαννίδου και απέκτησαν την Αθηνά (1921-1998) που σταδιοδρόμησε ως ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ. Το 1922 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, συνεργάστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών (ΑΕΚ). Ήταν ανάμεσα σ’ εκείνους που μαζεύτηκαν στις 13 Απριλίου 1924 σε κατάστημα αθλητικών ειδών της οδού Βερανζέρου και αποφάσισαν να ιδρύσουν την «Ένωση».


Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που ενέκρινε τη σύσταση της ΑΕΚ (13/9/1924)

Δική του ήταν η ιδέα να είναι ο Δικέφαλος Αετός το έμβλημα της ομάδας. Τότε, με παρέμβασή του στον Βενιζέλο, παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση χώρος για τη δημιουργία σταδίου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ και επί των ημερών του η ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, νικώντας στο τελικό τον Άρη Θεσσαλονίκης με 5-3. Το 1932 παραιτήθηκε για να πολιτευθεί, και εξελέγη βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

Ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό ως παράγοντας και διατέλεσε αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ενώ μεγάλος ήταν ο αγώνας του υπέρ των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η σύζυγός του Σοφία ήταν δημοσιογράφος στην εφημερίδα Πρωία μετά το 1939, ενώ τα προηγούμενα χρόνια εργαζόταν στην εφημερίδα Ελεύθερον Βήμα του Δ. Λαμπράκη και μεταπολεμικά στην εφημερίδα Τα Νέα, με αντικείμενο την κριτική μουσικής. Ήταν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες προαγωγής και διαδόσεως της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα. Παράλληλα με τον σύζυγο της ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και υπήρξε αρχηγός της γυναικείας ολυμπιακής αποστολής που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.


Η μουσικοκριτικός Σοφία Ιωαννίδου-Σπανούδη

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης πέθανε στην Αθήνα στις 24 Απριλίου 1941, σε ηλικία 70 ετών, δύο μέρες μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς. Όταν ήταν δήμαρχος Αθηναίων, ο Νικήτας Κακλαμάνης, τιμώντας τον Κ. Σπανούδη, ονόμασε τη μικρή πλατεία των Κάτω Πατησίων κοντά στον Σταθμό του Ηλεκτρικού σε «πλατεία Κωνσταντίνου Σπανούδη».

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης