21 Απρίλιος 2016, 19:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2016, 17:18

Ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος για τον ποντιακό ελληνισμό και τη Γενοκτονία

  • Ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος για τον ποντιακό ελληνισμό και τη Γενοκτονία
    Ο μητροπολίτης Παύλος στη Θεολογική Σχολή (φωτ.: amen.gr)

Στο πλαίσιο του κανονικού μαθήματος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα Νανάκη, καθηγητή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ προσκλήθηκε και μίλησε στο Α΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας Παύλος. Η ομιλία του περιστράφηκε γύρω από τον Πόντο. Ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή ως απόγονος Ποντίων προσφύγων και είναι άριστος γνώστης των θεμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Έχει ακόμη αναγορευθεί αριστούχος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης με θέμα «Η Μητρόπολις Ροδοπόλεως: Το ζήτημα των εξαρχιών του Πόντου».

Ο σεβασμιώτατος Παύλος αναφέρθηκε στην ανά τους αιώνες λαμπρή πολιτιστική παρουσία του Ελληνισμού στον Πόντο, ο οποίος ξεριζώθηκε με την καταστροφή του 1922. Τη σφαγή και το ξερίζωμα του Ποντιακού Ελληνισμού, αυτή τη γενοκτονία, ο σεβασμιώτατος τόνισε ότι θα έπρεπε να την τιμάμε ανάλογα, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο οι Ισραηλίτες τιμούν την ημέρα που αφορά στη δική τους ιστορία.

Στη συνέχεια με αφορμή βήματα που γίνονται στη γείτονα χώρα είτε με την οργάνωση συνεδρίου για τον Πόντο στην Άγκυρα είτε με την παραγωγή ταινίας με θέμα τον Πόντο, περιέγραψε εποχές ακούσιων ή εκούσιων εξισλαμισμών, αλλά και φανέρωσης και καταγραφής κρυπτοχριστιανών στον Πόντο.

Ακολούθως ο κ. Ανδρέας συνόψισε τους προβληματισμούς που έθιξε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Δράμας, ο οποίος δέχτηκε και απάντησε σε ερωτήσεις από το ακροατήριο των φοιτητών και των καθηγητών της σχολής. Στην εισήγηση του μητροπολίτη Δράμας παρέστησαν ο κοσμήτορας της σχολής καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο προηγούμενος κοσμήτορας, καθηγητής Μιχαήλ Τρίτος, ο καθηγητής Ηρακλής Ρεράκης, η επίκουρος καθηγήτρια Γλυκερία Χατζούλη και η λέκτορας Αντωνία Κυριατζή.

Στο τέλος ο κ. Παύλος αναφέρθηκε στην τύχη του ζητήματος της επιστροφής των ιερών κειμηλίων των Μονών Εικοσιφοινίσσης Δράμας και Τιμίου Προδρόμου Σερρών και στις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Βουλγαρία τον περασμένο Νοέμβριο.

  • Αναδημοσίευση από το amen.gr.