20 Απρίλιος 2016, 23:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2016, 22:33

Παραμένει το χάσμα κυβέρνησης - θεσμών

  • Επιστολή Τσακαλώτου με δεσμεύσεις στους θεσμούς
    O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συνεχίζεται η άγρια κόντρα με τους θεσμούς, στο σκέλος του Ασφαλιστικού, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δημοσιοποίησε το συγκεκριμένο, επίμαχο νομοσχέδιο. Κατά τη συνάντηση της Τετάρτης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, παρέμειναν οι διαφωνίες που υπάρχουν και οι οποίες εστιάζονται κυρίως στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική ασφάλιση.

Ταυτόχρονα, εκφράστηκαν ενστάσεις συνολικά για την αποδοτικότητα των μέτρων που προτείνονται, καθώς και οι θεσμοί δεν πείθονται ότι μπορούν να αποφέρουν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2016, όπως είναι η μνημονιακή δέσμευση. Οι διαφωνίες με τους θεσμούς εστιάζονται σε δύο κύρια σημεία.

Ασφαλιστικές εισφορές
Η ελληνική πλευρά κατέθεσε επίσημα στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό την πρότασή της για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής σύνταξης, σε δύο δόσεις. Αρχικά για την επόμενη τριετία, προτείνεται να υπάρξει αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που θα επιμερίζεται εξίσου σε εργοδότες (μισή μονάδα) και σε εργαζόμενους (μισή μονάδα). Στη συνέχεια για την επόμενη τριετία, δηλαδή από το 2019 έως το 2022, προτείνεται αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,25% για εργοδότες και 0,25% για εργαζόμενους).

Οι δανειστές έχουν εξαρχής εκφράσει την έντονη διαφωνία τους σε αυτό το μέτρο, καθώς θεωρούν ότι είναι αντιαναπτυξιακό να υπάρξει αύξηση εισφορών.

Από την πλευρά τους επιμένουν να ζητούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις και περικοπές στην επικουρική ασφάλιση για να καλυφθεί το έλλειμμα ύψους 600.000.000 ευρώ που υπάρχει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης 1% ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ 
Οι θεσμοί επιμένουν ότι συνολικά οι παρεμβάσεις που έχουν προταθεί (μείωση ΕΚΑΣ, εφάπαξ, μερίσματα, αύξηση εισφοροδιαφυγής, αξιοποίηση αποθεματικών Ταμείων), δεν καλύπτουν την παραπάνω μνημονιακή δέσμευση. Για το λόγο αυτό ζητούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο σκέλος των περικοπών για να καλυφθεί η συγκεκριμένη προϋπόθεση.