20 Απρίλιος 2016, 13:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2016, 13:51

Πέθανε ο Γιάννης Βόγλης

  • Πέθανε ο Γιάννης Βόγλης
    Ο μεγάλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο «Ιπποκράτειο»

Σε ηλικία 78 ετών, και αφού έδωσε γενναία μάχη νοσηλευόμενος στο «Ιπποκράτειο», ο Γιάννης Βόγλης έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί. Ο μεγάλος ηθοποιός, που έγραψε τη δική του ιστορία στον κινηματογράφο και θέατρο, είχε γεννηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 1937 στην Αθήνα.

Ο πατέρας του, με καταγωγή από τη Σμύρνη, σκοτώθηκε στο πόλεμο. Αργότερα, η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε, τον Περικλή, φίλο του πατέρα του· ο μεγάλος ηθοποιός χαρακτήριζε τον πατριό του «απλό και λαϊκό άνθρωπο, με ιδιαίτερη αγάπη στο διάβασμα και στα βιβλία».

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είχε πει ότι σε μικρή ηλικία έχει διαβάσει όλους τους σπουδαίους Έλληνες.

«Δεν είχα εκφράσει καλλιτεχνικές ανησυχίες μέχρι που στο νυχτερινό λύκειο τις εντόπισε ένας εξαιρετικός φιλόλογος. Ένα βράδυ, μας πήγε να δούμε Προμηθέα Δεσμώτη με τον θίασο του Λίνου Καρζή και πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη στο Ηρώδειο. Ξέκοψα από τα αστεία της παλιοπαρέας και κατέβηκα στο κάτω διάζωμα. “Αυτό θέλω να κάνω”, ομολόγησα στον εαυτό μου», ανέφερε.

Ο Γιάννης Βόγλης σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη, και η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1961 στην παράσταση Η άνοδος του Αρτούρο Ούι, που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν. Στο σινεμά η πρώτη του εμφάνιση ήταν στο φιλμ Οι Υπερήφανοι. Στο ευρύ κοινό της σκοτεινής αίθουσας έγινε γνωστός από το φιλμ Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1966). Εξίσου σημαντική ήταν και η ερμηνεία του στο Κορίτσια στον ήλιο, του Βασίλη Γεωργιάδη – από αυτή την ταινία και η κλασική ατάκα «στάσου, μύγδαλα!».

Στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται ως Ι. Γκόγκλης. Φέρεται να έπαιξε και σε αγγλόφωνη ταινία με το όνομα John Miller.

Η μεγάλη αγάπη του Γιάννη Βόγλη ήταν το θέατρο. Συνεργάστηκε με «ιερά τέρατα», όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης, ενώ ήταν βασικό στέλεχος στο «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού. Μετά την μεταπολίτευση ήταν βασικό μέλος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Τη δεκαετία του ’80 ίδρυσε τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Ανατολή», και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θέατρο «Πράξη» της Μπέτυς Αρβανίτη.

Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, όπου έμεινε έως τον Δεκέμβριο του 2011. Το 2000-2005 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής και στο ΕΘΑΛ της Λεμεσού, όπως και στο Θέατρο «Σκάλα» της Λάρνακας.