19 Απρίλιος 2016, 16:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2016, 09:13

Πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης

  • Πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης
    (Φωτ.: garsenis.gr)

Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο τον τελευταίο μήνα. Γεννήθηκε το 1931 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.

Το 1981, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από το Παρίσι, τοποθετήθηκε αρχικά διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου μπήκε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό.

Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας». Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα.

Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑΣΟΚ επέστρεψε το 1989 και το 1993 ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη.

Διετέλεσε ακόμη υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Σημίτη. Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν παντρεμένος με τη Λούκα Κατσέλη και είχε τέσσερα παιδιά.