19 Απρίλιος 2016, 19:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2016, 18:07

Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα πίσω στην ιστορική της έδρα

  • Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα πίσω στην ιστορική της έδρα
    Το αρχοντικό των Μεσέρσκιχ

Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα

Στην ιστορική της έδρα, στο παλιό αρχοντικό των Μεσέρσκιχ, επέστρεψε χθες μετά από 4 χρόνια ανακατασκευής η πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, και το γεγονός γιορτάστηκε με μια τελετή στην οποία παρέστησαν φυσικά οι... οικοδεσπότες της, Έλληνες διπλωμάτες, αλλά και εκπρόσωποι ελληνικών συλλόγων και ο Ιβάν Σαββίδης.

Το αρχοντικό των Μεσέρσκιχ είναι ένα από τα καλύτερα μνημεία της αρχιτεκτονικής της πόλης, με ιστορία 200 ετών.

«Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα επιστρέφει στο ιστορικό της σπίτι. Υπόσχομαι ότι θα φροντίσουμε με τη δέουσα προσοχή αυτό το κτήριο. Πάντα θα είμαστε περήφανοι που δουλεύουμε σε ένα τέτοιο πανέμορφο ιστορικό κτήριο» δήλωσε η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρωσία, Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου.


Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν (αριστερά) συζητά με την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρωσία, Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου (δεξιά)

Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του μνημειακού κτηρίου ενισχύθηκαν τα θεμέλιά του και αποκαταστάθηκε μεγάλο μέρος του· διατηρήθηκε όμως η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση των προσόψεων των αρχών του 19ου αιώνα.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο πρέσβης της Κύπρου στη Ρωσία Γιώργος Κασουλίδης, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου, η γερουσιαστής της Ρωσίας Όλγα Κοβιτίδη και ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, η πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Θεοδώρα Γιαννίτση, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Στέλλα Χριστιάνοβα, και ο εκπρόσωπος της ελληνικής λέσχης «Ρωμιοσύνη» Θεόδωρος Τσατσανίδης.