19 Απρίλιος 2016, 14:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2016, 15:13

Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία, και στο βάθος προληπτικά μέτρα

  • Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία, και στο βάθος προληπτικά μέτρα
    (Φωτ.: EPA / Patrick Pleul)

Υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ESM – αύριο στις συνομιλίες θα μπουν και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ. «Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στην τελική φάση για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επί τάπητος είναι μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018. Οι θεσμοί, και κυρίως το ΔΝΤ, ζητούν ένα πρόσθετο προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2,7-3 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα επιθυμεί να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής με μια πρώτη συμφωνία προς επικύρωση, και μέχρι το Πάσχα να έχει κλείσει το κεφάλαιο «αξιολόγηση». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλωστε, έχει αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό ένα έκτακτο Eurogroup από τις 25 έως τις 27 Απριλίου. Επόμενο βήμα είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.  

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντώντας σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές, εξήγησε ότι μια τέτοια προοπτική αφορά μόνο την περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από το στόχο, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι κάτω από 3,5%. «Τα επιπλέον μέτρα δεν είναι αναγκαία», συμπλήρωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως είπε, υπάρχει έκθεση της Eurostat, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη, και στην οποία αποτυπώνεται μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί. Ακόμα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας τη ότι περιμένει με λαχτάρα να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα  για να αποδυναμωθεί η κυβέρνηση.

Γεροβασίλη: Δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές, ούτε για δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση αναμένεται εντός της ημέρας να δώσει για διαβούλευση το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και τα δύο νομοσχέδια, ωστόσο, θα έρθουν στη Βουλή αφότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ενδεχομένως με προσθήκες και τροποποιήσεις.