19 Απρίλιος 2016, 10:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2016, 10:21

19 Απριλίου: Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

  • 19 Απριλίου: Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Μήνυμα προς την ελληνική ομογένεια «με αισθήματα υπερηφάνειας και σε πνεύμα συνέπειας» απευθύνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

«Στο παρόν ασταθές και ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, καθίσταται περισσότερο εμφανής η ανάγκη να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί εκ νέου το πνεύμα του φιλελληνισμού», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«192 έτη μετά τον θάνατο του διακεκριμένου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, η ακτινοβολία του ελληνικού πνεύματος, του ανθρωπιστικού ιδεώδους, όπως αυτό εκφράζεται σε κάθε στίχο, κάθε έννοια της αρχαίας ελληνικής και σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματείας, εξακολουθεί να αποτελεί φανό προσέλκυσης επιφανών προσωπικοτήτων και πολιτών, oι οποίοι συντάσσονται των δράσεων των φιλελλήνων προγενέστερων γενεών, στην υπεράσπιση και προβολή των ελληνικών δικαίων, έναντι πολυδιάστατων προκλήσεων».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι η ενίσχυση και ενεργοποίηση του σύγχρονου φιλελληνισμού μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε ως Έλληνες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.


Λέσβος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Μπαλάσκας)

Τέλος τονίζει ότι «ο έμπρακτος ανθρωπισμός των νεότερων Ελλήνων στις ακτές των ελληνικών νησιών, δύναται πράγματι να αποτελέσει τη μαγιά ενός σύγχρονου φιλελληνισμού».