19 Απρίλιος 2016, 12:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2016, 10:50

Σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση

  • Σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση

Μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο περιέχει σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ασφάλισης. Η Ενοποίηση όλων των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης, υπό το νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), έχει ως μεγάλους χαμένους τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, οι οποίοι με τις εισφορές τους θα καλούνται στο εξής να εξισορροπούν τα ελλείμματα που παράγουν το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ. Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που ήδη βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, περιλαμβάνει τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε μειώσεις στις νέες συντάξεις από 15% έως 20%.

Ορίζει επιπλέον η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να λαμβάνεται από τα 20 έτη ασφάλισης και άνω, καθώς και αύξηση των εισφορών στο 20% για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Επίσης, περιλαμβάνει ειδική ρύθμιση για τις άγαμες θυγατέρες, αφού στο εξής όσες από αυτές λαμβάνουν δύο συντάξεις, θα πρέπει να επιλέξουν να διατηρήσουν τη μία, η οποία δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 720 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, οι συντάξεις χηρείας θα χορηγούνται στο εξής από το 55ο έτος και μετά. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει το 52ο έτος ηλικίας, δικαιούται σύνταξη για 3 έτη, μετά την πάροδο των οποίων αναστέλλεται μέχρι το 67ο έτος ηλικίας τους.

Ειδικά για την εθνική σύνταξη, η χορήγησή της θα είναι μειωμένη κατά 2% για κάθε έτος πριν από το 20ο, με το 15ο να θεσπίζεται ως κατώτατο.

Η εθνική σύνταξη ειδικά για ανάπηρους, χορηγείται στο σύνολό της, μόνο για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω. Για όσους το ποσοστό αναπηρίας κυμαίνεται από 67% έως 80%, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και το 50% για περιπτώσεις που κυμαίνεται από 50% έως 67% το ποσοστό αναπηρίας.

Τα νέα, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης οδηγούν σε χαμηλότερες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους, με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης. Η «προσωπική διαφορά» θα ισχύει και για μετά το 2018. Μέχρι 31/12/2017, οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014.