18 Απρίλιος 2016, 23:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2016, 22:55

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

  • Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων με υπερπτήση στο Αιγαίο

Σε νέες παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν έξι τουρκικά αεροσκάφη την Δευτέρα, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες. Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός τεσσάρων αεροσκαφών και δύο ακόμη μεμονωμένα προέβησαν σε τρεις παραβάσεις και σε 26 παραβιάσεις.

Δύο από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν δύο εμπλοκές. Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησαν μέσα σε τέσσερις ημέρες σε 17 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Αριθμός ρεκόρ, αφού δεν συνηθίζεται ούτε καν σε ολόκληρο έτος. Ένα άλλο στοιχείο της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο είναι ότι οι υπερπτήσεις έγιναν πάνω από συγκεκριμένο νησί, τις Οινούσσες και την προέκταση της, τη νησίδα Παναγιά. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Από την αρχή της εβδομάδας καταγράφηκε δε στις κινήσεις της Άγκυρας κλιμάκωση, η οποία προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση. Κι αυτό φάνηκε από την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου αναλύθηκε η επιθετική και εχθρική συμπεριφορά της γείτονος.

Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν πώς η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι πώς η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και θα ήθελε να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη Συρία και τους Κούρδους στο Αιγαίο, ίσως και με την πρόκληση μίας τεχνητής κρίσης.

Ο άλλος είναι η παρουσία του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα θεωρεί πώς μπορεί να νομιμοποιήσει τις αξιώσεις της σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως τα όρια του FIR Αθηνών και τα 10 μίλια εναέριου χώρου που αμφισβητεί. Η Συμμαχία δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα όσον αφορά στο εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου και η Άγκυρα επιχειρεί να πατήσει πάνω σε αυτό για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει στοχοποιήσει τις Οινούσσες, καθώς στην περιοχή αυτή επιχειρούν τα πλοία της Συμμαχικής δύναμης SNMG-2.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γνωρίζει τις επιδιώξεις της Τουρκίας και έχει επιλέξει να αντιδρά ψύχραιμα στις προκλήσεις.

Αυτές είναι και οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και στις υπόλοιπες μονάδες του Στρατού στα νησιά και των πολεμικών πλοίων που περιπολούν στο Αιγαίο.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους, αφού τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε κλιμάκωση της τουρκικής δραστηριότητας. Ιδίως την Πέμπτη που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή ενεργοποίησης της αντιαεροπορικής άμυνας στη Χίο και στις Οινούσσες. Παρ' ότι αναπτύχθηκαν όλα τα διαθέσιμα αντιαεροπορικά συστήματα στα δύο νησιά οι Τούρκοι προχώρησαν σε έξι υπερπτήσεις.