18 Απρίλιος 2016, 15:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2016, 14:37

Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με μέτρα 8,4 δισ. ευρώ

  • Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με μέτρα 8,4 δισ. ευρώ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Έχοντας στις… βαλίτσες του το επιπλέον πακέτο μέτρων στο οποίο φαίνεται να «κλείδωσαν» οι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο– ετοιμάζονται να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα, με στόχο η αξιολόγηση να κλείσει έως την Παρασκευή οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Τα «παλιά μέτρα» είναι 5,4 δισ. ευρώ . Τα επιπλέον 3 δισ. είναι στο πακέτο «εγγυήσεων» που ζήτησαν οι δανειστές.

Κατά τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον οι δανειστές ζήτησαν να συμφωνηθεί από τώρα το πακέτο των επιπλέον 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι έτοιμο για εφαρμογή αμέσως μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Το κατά πόσο τα μέτρα αυτά (που μπορεί να ανέβουν στα 3,6 δισ. ευρώ) θα ζητηθεί να ψηφιστούν άμεσα, είναι κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί κατά τις συνομιλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης που αρχίζουν ξανά αύριο. Το Μαξίμου δεν απέκλεισε τη λήψη τους, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση που όντως διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους, και μόνο κατά το ποσοστό της απόκλισης αυτής.

 «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά το τέλος σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή.