19 Απρίλιος 2016, 08:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2016, 14:39

Με στόχο τη διεθνοποίηση του Ποντιακού, Πόντιοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • Με στόχο τη διεθνοποίηση του Ποντιακού, Πόντιοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
    Από παλαιότερη εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο

Με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, η οποία θα τελεστεί σήμερα στις 12:30 στον Μητροπολιτικό Ναό Ταξιαρχών των Βρυξελλών, χοροστατούντος του μητροπολίτη Βρυξελλών Αθηναγόρα, ξεκινά το πρόγραμμα της επίσκεψης της αποστολής της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών στις Βρυξέλλες.

Στόχος της επίσκεψης, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων στις Βρυξέλλες «Καμίαν κ’ έν Αργώς», είναι να φέρει το Ποντιακό ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επίσης θα γίνει συζήτηση γύρω από την τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων αλλά και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Φιλοδοξία, η καθιέρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του κεμαλισμού. Στην αποστολή συμμετέχουν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων ποντιακών φορέων και της ποντιακής νεολαίας από ολόκληρο τον κόσμο, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα ακολουθήσει ομιλία με τίτλο «Εις μνημόσυνον αιώνιον», από τον αντιπρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, δικηγόρο και έκδικο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Χαράλαμπο Αποστολίδη.

Η ημερίδα στην καρδιά της Ευρώπης
Την Τετάρτη η αποστολή θα βρίσκεται από τις 10:00 στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κτήριο Spinelli, όπου αντιπροσωπεία της θα έχει συναντήσεις με στελέχη και εκπροσώπους οργάνων και πολιτικών σχηματισμών του αντιπροσωπευτικού σώματος της ΕΕ.


Το κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου

Στις 16:00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εκδήλωση-κορωνίδα του προγράμματος, η ημερίδα, στην οποία θα μιλήσουν Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί: Ιάκωβος Μιχαηλίδης (καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ), Joel Kotek (ιστορικός - εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Ομοσπονδίας), Σπυρίδων Σφέτας (καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ), Mardean Isaak (δρ Ασσυριολογίας), Sait Çetinoğlu (Τούρκος ιστορικός και ακαδημαϊκός), Κασιανή Τανιμανίδου (μεταπτυχιακή θρησκειολόγος).

Από την ημερίδα θα εκδοθεί ψήφισμα, ενώ στο χώρο της θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας, σε επιμέλεια του δασκάλου-συγγραφέα Ευστάθιου Ταξίδη και της δημοσιογράφου Θωμαΐδος Κιζιρίδου.