18 Απρίλιος 2016, 13:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2016, 15:24

Οι τρεις λόγοι που ο Μητσοτάκης ζητά εκλογές

  • Οι επόμενες κινήσεις του Μητσοτάκη με φόντο τη διαπραγμάτευση
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοσκόποι και αναλυτές περνούν τον τελευταίο καιρό με μεγάλη συχνότητα την πόρτα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Στα χέρια τους κρατούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων που κάνουν και με βάση αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαράσσει τη στρατηγική του κόμματός του.

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση αυτά τα στοιχεία ο πρόεδρος της ΝΔ άλλαξε την τακτική του… ώριμου φρούτου που είχε αρχικά επιλέξει έναντι της κυβέρνησης, και πορεύεται πλέον με κεντρικά συνθήματα «Φύγετε» και το «Εκλογές εδώ και τώρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιβάλλει εκλογές, μια και αυτές είναι καθαρά δικαίωμα του πρωθυπουργού. Η επιλογή που έκανε όμως πιστεύει ότι του δίνει τρία ατού.

Το πρώτο αφορά το εσωκομματικό του πεδίο. Με αυτόν τον τρόπο σταματάει την εσωκομματική γκρίνια που είχε και κρατά συσπειρωμένη την εκλογική του βάση που περιμένει να… πέσει ο Τσίπρας και μια ομάδα στελεχών να επιστρέψει στον κρατικό μηχανισμό. Ο δεύτερος λόγος που ο πρόεδρος της ΝΔ επιλέγει το «φύγετε» είναι γιατί με βάση τα στοιχεία των μετρήσεων ως σύνθημα αγκαλιάζει και πολιτικές ομάδες που δεν ψηφίζουν ΝΔ αλλά συστρατεύονται στο ίδιο αίτημα μαζί της. Ο τρίτος, βέβαια, καθαρά πολιτικός λόγος είναι ότι ο Μητσοτάκης αποφεύγει με αυτόν τον τρόπο το πώς θα κυβερνήσει εάν κερδίσει τις εκλογές.

Γιατί τα μέτρα θα είναι αναγκασμένος να τα πάρει όποιος και να βρίσκεται στην εξουσία.