17 Απρίλιος 2016, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2016, 19:45

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    (Φωτ.: pontos-news.gr)

Στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου «Παλλάς» πραγματοποιήθηκε σήμερα η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 101ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Η φετινή εκδήλωση σηματοδοτήθηκε από την 20η επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή (ΕΑΕ) και η Περιφέρεια Αττικής, παρέστησαν και τιμήθηκαν με το μεταλλείο Ανώτατης Τιμής από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και την ΕΑΕ, ο τ. πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο τ. πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο τ. υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Σαμαράς, το 1996, εισηγήθηκε την αναγνώριση της Γενοκτονίας ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης και ψηφίστηκε με τον Απ. Κακλαμάνη στην προεδρία της Βουλής.

Στην εκδήλωση, την κυβέρνηση εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η μη καταδίκη της Γενοκτονίας συνετέλεσε στη διενέργεια παρόμοιων βαναυσοτήτων και την επανάληψη αξιόποινων πράξεων σε βάρος και άλλων λαών».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο από τον πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκακίκ Γκαλαζιάν όσο και από τον πρόεδρο της ΕΑΕ Σέρκο Κουγιουμτζιάν έγιναν αναφορές στη διαχρονικά ιστορική φιλία και συνεργασία των δύο λαών, Ελλήνων και Αρμενίων. Καταδικάστηκε, επίσης, η επιθετικότητα των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάγ και έγινε ιδιαίτερη μνεία στην «ανοιχτή αγκαλιά» της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό που υπέστη ανηλεή σφαγιασμό και εκτοπισμό.


(Φωτ.: www.ancg.gr)

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ η βουλευτής Όλ. Κεφαλογιάννη, οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος και Θ. Φορτσάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σ. Τάσσος, εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης, εκπρόσωποι κομμάτων, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ και του ΥΠΕΘΑ Αντιστράτηγος Δ. Θωμαΐδης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος πρώην Βουλευτών και Ευρωβουλευτών. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Ποντίων, των Ασσυρίων και των Ισραηλιτών.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915. Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σήμερα και στην Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.