17 Απρίλιος 2016, 11:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2016, 11:47

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος στα μετεωρολογικά χρονικά

  • Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος στα μετεωρολογικά χρονικά

Κάθε μήνας του 2016 σπάει ρεκόρ δεκαετιών όσον αφορά τις θερμοκρασίες. Το αποκορύφωμα ήταν ο φετινός Μάρτιος, που αποδείχθηκε παγκοσμίως ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) και με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μέση θερμοκρασία στη Γη τον προηγούμενο μήνα ήταν 1,07 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα – η μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την JMA. Η συνεχής άνοδος του θερμομέτρου αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ένα είδος κατάστασης επείγουσας κλιματικής ανάγκης», σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Η Ιαπωνική Μετωρολογική Υπηρεσία, που άρχισε να καταγράφει τη θερμοκρασία το 1891, υποστηρίζει ότι κάθε ένας από τους τελευταίους 11 μήνες ήταν ο πιο ζεστός στα χρονικά, σπάζοντας διαδοχικά ρεκόρ. Στοιχεία του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA επιβεβαίωσαν ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος στη δική της μετεωρολογική ιστορία (από το 1880), καθώς η θερμοκρασία ήταν 1,28 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980 για αυτόν τον μήνα του έτους. Είχαν προηγηθεί ανάλογα ρεκόρ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016.