16 Απρίλιος 2016, 22:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2016, 20:16

«Liberation»: Ο γιος των μεταναστών Φραγκίσκος πάει στην Λέσβο για να ενοχοποιήσει την ΕΕ

  • «Liberation»: Ο γιος των μεταναστών Φραγκίσκος πάει στην Λέσβο για να ενοχοποιήσει την ΕΕ
    Παγκόσμια προβολή της προσφυγικής κρίσης έδωσε η επίσκεψη των τριών Ιεραρχών του Χριστιανισμού στη Λέσβο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κυριάρχησε στην ειδησεογραφία της ημέρας διεθνώς. Τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο μετέδωσαν «ζωντανά» εικόνες από τη Λέσβο και την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ εφημερίδες και ιστοσελίδες αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ. Πέρα από τις συγκλονιστικές εικόνες που καταγράφηκαν στη Μόρια από τη συγκινητική υποδοχή που επιφύλαξαν οι πρόσφυγες στους τρεις προκαθήμενους του Χριστιανισμού, το παγκόσμιο ενδιαφέρον κέντρισε η πρωτοβουλία του Πάπα να πάρει μαζί του στο ταξίδι της επιστροφής 12 πρόσφυγες από τη Συρία. 

Η γαλλική "Liberation" έγραψε: «Ο γιος των μεταναστών Φραγκίσκος πάει στη Λέσβο για να ενοχοποιήσει την ΕΕ», ενώ η "Le Monde" χαιρέτισε την απόφασή του να πάρει μαζί του τους πρόσφυγες, σημειώνοντας: «Η διδασκαλία μέσω του παραδείγματος».

Την ξεχωριστή σημασία που είχε η παρουσία στο νησί και των προκαθήμενων της Ορθόδοξης Εκκλησίας σχολίασαν το αμερικανικό δίκτυο CNN και ο βρετανικός Guardian, στο ρεπορτάζ του οποίου σημειώνεται ότι αυτή συνιστά ένα βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, σχεδόν δέκα αιώνες μετά το Σχίσμα του 1054.

Στο μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες στάθηκε η ιταλική La Repubblica υπογραμμίζοντας τη δήλωση του Ποντίφικα: «Είμαι εδώ για να στρέψω την προσοχή του κόσμου και να ζητήσω λύσεις».