16 Απρίλιος 2016, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2016, 18:44

Τρεις οικογένειες Σύρων προσφύγων πήρε μαζί του ο Πάπας Φραγκίσκος (φωτο)

  • Τρεις οικογένειες Σύρων προσφύγων πήρε μαζί του ο Πάπας Φραγκίσκος (φωτο)
    Οι τρεις ιεράρχες πετούν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη όσων χάθηκαν άδικα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Με τρεις οικογένειες Σύρων προσφύγων, τρία ζευγάρια με έξι παιδιά, επέστρεψε ο Πάπας Φραγκίσκος στο Βατικανό. Οι πρόσφυγες επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγραφεί στην Μόρια πριν από τις 20 Μαρτίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι οι δυο από τους ενήλικες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Μία από τις γυναίκες, η Νουρ λίγο πριν αναχωρήσει είπε στους δημοσιογράφους πως το βράδυ είδε ένα πολύ φωτεινό όνειρο. Το πρωί σαν ξύπνησε τής είπαν ότι μαζί με την οικογένεια της θα αναχωρούσε για το Βατικανό και μάλιστα μαζί με τον Πάπα. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πάπας είχε ζητήσει μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με πρόσφυγες που ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι πρόσφυγες αυτοί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης θα φιλοξενηθούν από την Καθολική Εθελοντική Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου με έδρα την Αιώνια Πόλη.