15 Απρίλιος 2016, 19:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2016, 23:26

Ματαιώνεται το ταξίδι Ποντίων χορευτών και μουσικών στην Αρμενία για τις εκδηλώσεις μνήμης

  • Ματαιώνεται το ταξίδι Ποντίων χορευτών και μουσικών στην Αρμενία για τις εκδηλώσεις μνήμης
    Το Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Τσιτσερνακαμπέρντ (Ερεβάν). Η φωτογραφία είναι του pontos-news.gr από αποστολή το 2015

Μόνον ως δυσάρεστη έκπληξη μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ποντιακών Συλλόγων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ, με την οποία γνωστοποιείται ότι «μετά από απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» η προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα μετάβαση δεκάδων Ποντίων χορευτών και μουσικών στο Ερεβάν για συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων ματαιώνεται.

Το pontos-news.gr γνώριζε εδώ και μέρες περί της προσκλήσεως που είχε δεχτεί η ΠΟΕ να λάβουν μέρος χορευτικά συλλόγων της στις εκδηλώσεις στην αρμενική πρωτεύουσα, είχε μάλιστα παραβρεθεί σε πρόβες του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων που γίνονταν με πυρετώδεις ρυθμούς.

Επέλεξε όμως να μην γνωστοποιήσει το θέμα πριν «κλειδώσει» το ταξίδι, μια και εξαρτάτο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο επρόκειτο να παραχωρήσει C-130 για τη μετάβαση των εκπροσώπων της Ελλάδας.

Διότι οι Πόντιοι χορευτές και μουσικοί επρόκειτο να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, και όχι έναν ποντιακό φορέα.

Εν τέλει, όπως μαθαίνουμε από την ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η γραμματέας Χριστίνα Χαφουσίδου· ανακοίνωση που απευθύνεται προς τους νέους ανθρώπους που δούλεψαν για την αποστολή αυτή:«μετά από σχετική ειδοποίηση που λάβαμε σήμερα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας [...] το ταξίδι ακυρώνεται».


Από την πρόβα του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων ενόψει του ταξιδιού στην Αρμενία (φωτ.: Βασ. Καρυοφυλλίδης για το pontos-news.gr)

Ο ΣΠΟΣ ευχαριστεί τους νέους Ποντίους για την άμεση ανταπόκριση, ζητεί «ένα μεγάλο συγγνώμη από καρδιάς για την οποιαδήποτε αναστάτωση» που πιθανόν προκάλεσε και ξεκαθαρίζει ότι: «Η ΠΟΕ και εν συνεχεία o ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων δεν φέρει καμία ευθύνη για τη ματαίωση αυτή, για το λόγο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφασίζει το υπουργείο».

Οι ακριβείς λόγοι ακύρωσης του ταξιδιού από το ΥΠΕΘΕ δεν διευκρινίστηκαν από το υπουργείο αν και πληροφορίες μας φέρουν κύκλους του να επικαλούνται ζητήματα ασφάλειας αναφορικά με τις εχθροπραξίες στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) που –πάντως– βρίσκεται πολύ μακριά από την πρωτεύουσα Ερεβάν.

Σαφές όμως είναι ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία σύμπραξης με τον αρμενικό λαό σε έναν αγώνα που κοινή επιδίωξη έχει την αναγνώριση όλων των γενοκτονιών από την Τουρκία. 

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, μαθαίνουμε, θα εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις από μέλη της, όπως κάνει χρόνια τώρα, ιδίοις εξόδοις. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι Αρμένιοι πολιτικοί ήταν οι προσκεκλημένοι στις εκδηλώσεις της ΠΟΕ την περσινή χρονιά, και μάλιστα λίγες μόνον εβδομάδες αφότου η Αρμενική Βουλή είχε αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής...


Από τις πρόβες με τον λυράρη Ηλία Υφαντίδη. Στο βάθος διακρίνεται ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων (φωτ.: Βασ. Καρυοφυλλίδης)

Οι νέοι της ΠΟΕ, που δούλεψαν για το ταξίδι, για να σταθούν επάξιοι πρέσβεις του ελληνισμού σε μια χώρα με τόσο παρόμοια ιστορία διωγμών και ξεριζωμού, είναι λογικό να είναι απογοητευμένοι. Όπως όμως τονίζει ο ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων στην ανακοίνωσή του «καμία πρόβα δεν πάει χαμένη, διότι πλησιάζει η μεγάλη εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 21 Μαΐου 2016».