15 Απρίλιος 2016, 20:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2016, 19:14

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων

  • Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων
    Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη σε υψηλούς τόνους στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ξιφούλκησαν με κτυπήματα που ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του έκανε σκληρή επίθεση στη διαπλοκή και όσους την υπερασπίζονται, διαβεβαιώνοντας ότι τη σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να τη στηρίξουν ποτέ οι «νταβατζήδες». Επισήμανε παράλληλα ότι το συνολικό ύψος δανεισμού των ΜΜΕ ανερχόταν στο εξωφρενικό ποσό των 935 εκ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον «προκλητικό» δανεισμό τους από τις τράπεζες και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να πληρώσει ο ελληνικός λαός τα «θαλασσοδάνειά» τους.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για υιοθέτηση από το ΣΥΡΙΖΑ των ίδιων πρακτικών με αυτές για τις οποίες κατηγορεί τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε το αίτημά του για διεξαγωγή εκλογών. «Εγώ υπερασπίζομαι συμφέροντα της χώρας, αλλά αυτά δεν ταυτίζονται πια με τα δικά σας συμφέροντα. Το συμφέρον της χώρας επιβάλει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ρήξη με  κίνδυνο Grexit, δηλώνοντας: «Το σημαντικό είναι εάν το περσινό πάθημα σας έγινε μάθημα ή εάν φέρνετε πάλι τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».

Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ξεκαθαρίζοντας ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα από τα συμφωνηθέντα. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση Ντράγκι για έμμεση ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι αποτελεί την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται.