15 Απρίλιος 2016, 20:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2016, 21:44

«Ναι» από Μέρκελ στη δίωξη του κωμικού που εξόργισε τον Ερντογάν

  • «Ναι» από Μέρκελ στη δίωξη του κωμικού που εξόργισε τον Ερντογάν
    Μέρκελ και Ερντογάν στην Άγκυρα (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου προέδρου)

Το πράσινο φως για τη δικαστική έρευνα εναντίον του Γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, με την κατηγορία της «προσβολής ξένου αρχηγού κράτους», έδωσε την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπέμερμαν προκάλεσε την οργή του προέδρου της Τουρκίας, όταν επιχείρησε να τον σατιρίσει με ένα ποίημα. 

Ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εναντίον του Γερμανού κωμικού για προσβολή της προσωπικότητάς του και ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να στείλει στη Δικαιοσύνη το φάκελο με την κατηγορία της «προσβολής ξένου αρχηγού κράτους». 

Ο λόγος περνά τώρα στους εισαγγελείς, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος  φαίνεται ότι «παγιδεύτηκε» στο άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα περί «προσβολής ξένου αρχηγού κράτους», το οποίο θα προτείνει να καταργηθεί, όπως ανακοίνωσε η ίδια. Παράλληλα, για να αμβλύνει πιθανότατα τις εντυπώσεις, επανέλαβε πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν από τη νέα επίσκεψή της στην Τουρκία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια της ευρωτουρκικής συμφωνίας της 18ης Μαρτίου που προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, και παράλληλα την επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία στις χώρες της ΕΕ.