16 Απρίλιος 2016, 18:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2016, 14:04

101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

  • 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
    Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Επίκεντρο του αρμενικού ελληνισμού γίνεται αυτές τις ημέρες η Θεσσαλονίκη, όπου με αφορμή την 101η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων· περιλαμβάνουν ομιλίες, ποδηλατοπορεία, συναυλία, πορεία προς το τουρκικό προξενείο, λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου, εθελοντική αιμοδοσία και δοξολογία στη μνήμη των μαρτύρων.

Οι Αρμένιοι και όλοι όσοι αποστρέφονται τη λήθη απέναντι στις γενοκτονίες θυμούνται και τιμούν τους νεκρούς τους, αγωνιζόμενοι να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα.

Στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα γίνει η κεντρική πολιτική εκδήλωση των Αρμενίων, την Κυριακή 17 Απριλίου, ώρα 11:30, με κεντρική ομιλήτρια την ευρωβουλευτή Κύπρου δρ Ελένη Θεοχάρους. Θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 19:00 θα ξεκινήσει από την αρμενική εκκλησία ποδηλατοπορεία με σύνθημα: «100+1 Ορθοπεταλιές μνήμης».

Συναυλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνει την Τετάρτη 20 Απριλίου, στις 20:00 στον ορθόδοξο αρμενικό ναό της Παναγίας. Από την Τετάρτη 20 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 24 Απριλίου θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους, από την Αρμενική Νεολαία «Σ. Τεχλιριάν».

Πορεία προς το τουρκικό προξενείο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Απριλίου, με προσυγκέντρωση στις 18:00 μπροστά στο περίπτερο της Αριστοτέλους.

Την Κυριακή 24 Απριλίου, εθελοντική αιμοδοσία (09:30-13:00) στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο θα προηγηθεί δοξολογίας στη μνήμη των μαρτύρων της Γενοκτονίας, που θα γίνει στο ναό της Παναγίας (14:00) όπου θα χοροστατήσει ο αρχιμανδρίτης Σμπατ Σαπουντζιάν και θα μιλήσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αναλυτικά για τις εκδηλώσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ.