15 Απρίλιος 2016, 17:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2016, 17:08

Ο Ντράγκι σε ρόλο από μηχανής θεού για την Ελλάδα

  • Ο Ντράγκι σε ρόλο από μηχανής θεού για την Ελλάδα
    Μάριο Ντράγκι και Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Με ενθουσιασμό στους τραπεζικούς κύκλους και το χρηματιστήριο έγινε δεκτή η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και τα ομόλογα έκδοσης EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, μέχρι του 30% κάθε έκδοσης. Η απόφαση αυτή συνιστά έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, από την οποία οι τράπεζες μπορούν να κερδίσουν μέσω της πώλησης των ομολόγων από 800 εκατομμύρια έως ένα δισ. ευρώ, καθώς και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει το 25% των συγκεκριμένων ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες.

 Έτσι με μια κίνηση ματ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανατρέπει υπέρ της Ελλάδας το σκηνικό των διαπραγματεύσεων. Η κίνηση εμπιστοσύνης της ΕΚΤ προς ελληνικό τραπεζικό σύστημα φέρνει πιο κοντά την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, δεδομένου ότι πρακτικά:

  1. δίνει έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζες,
  2. δίνει τη δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού των τραπεζών,
  3. ανανεώνει την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας κλείνοντας την πόρτα στα σενάρια που κυκλοφορούσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση το ελληνικό χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν διψήφιο ποσοστό ανόδου: Πειραιώς (+27%), Eurobank (+22%), Εθνική (+15,7%) και Alpha Bank (+16,8%). Παράλληλα «βουτιά» σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να βρίσκεται λίγο πάνω από το 9%.