14 Απρίλιος 2016, 22:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2016, 19:17

Άγκυρα: Απορρίπτει την έκθεση προόδου της Ευρωβουλής λόγω Αρμενικού

  • Άγκυρα: Απορρίπτει την έκθεση προόδου της Ευρωβουλής λόγω Αρμενικού
    (Φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Η Άγκυρα απορρίπτει την έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την ενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία, η οποία δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, επειδή περιέχει μια αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ. Η Άγκυρα αρνείται να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη διατύπωση. 

«Δυστυχώς φέτος η ίδια αναφορά περιέχεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εκφράσεις αυτές, παρ' όλες τις προσπάθειές μας και τις προειδοποιήσεις μας, δεν κατέστη δυνατό να απαλειφθούν», είπε ο Μποζκίρ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, όταν ρωτήθηκε για την αναφορά της έκθεσης στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Γι' αυτό θεωρούμε την έκθεση αυτή χωρίς ισχύ και εγκυρότητα και ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας θα την επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο Μποζκίρ. Το ίδιο ακριβώς είχε πράξει η Άγκυρα και την προηγούμενη χρονιά. 

«Δεν ντρεπόμαστε για κανένα επεισόδιο της ιστορίας μας», συνέχισε ο ίδιος, «θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να διευθετηθεί από τους ιστορικούς, οι πολιτικοί δεν πρέπει να γράφουν την ιστορία». Η Άγκυρα παραδέχεται μεν ότι μεγάλος αριθμός Αρμενίων σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Οθωμανούς στρατιώτες όταν μειονοτικοί ζούσαν ακόμη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά απορρίπτει τον ισχυρισμό πως τα θύματα έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο και ότι επρόκειτο για γενοκτονία.

Στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία διατυπώνεται επίσης έντονη ανησυχία για την οπισθοδρόμηση όσον αφορά «την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, την ελευθερία του συναθροίζεσθαι, την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».