15 Απρίλιος 2016, 13:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2016, 13:43

Δύο ταινίες με ελληνικές υπογραφές στο 69ο Φεστιβάλ Καννών

  • Δύο ταινίες με ελληνικές υπογραφές στο 69ο Φεστιβάλ Καννών
    Ο Θάνος Αναστόπουλος και ο Νταβίντε Ντελ Ντέγκαν σκηνοθετούν το ντοκιμεντέρ «Η τελευταία παραλία», που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ Καννών

Δίπλα στις τελευταίες ταινίες των Πέδρο Αλμοδόβαρ, Σον Πεν, Τζιμ Τζάρμους και Ξαβιέ Ντολάν (οι οποίες διεκδικούν με αξιώσεις τον Χρυσό Φοίνικα), στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, το 69ο κατά σειρά, θα βρίσκονται και δύο φιλμ με ελληνικές υπογραφές.

Όπως ανακοινώθηκε από την οργανωτική επιτροπή του θεσμού, Η τελευταία παραλία, το ντοκιμαντέρ που σκηνοθετούν ο Θάνος Αναστόπουλος και ο Νταβίντε Ντελ Ντέγκαν, έχει επιλεγεί στην ενότητα «Ειδικές προβολές» – είναι μια από τις λιγοστές φορές που ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται στο θεσμό.

Το φιλμ, γυρισμένο σε διάρκεια δύο ετών, μιλάει για μια λαϊκή παραλία στην Τεργέστη της Ιταλίας όπου ένας τοίχος τριών μέτρων χωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες. «Μια ταινία για τα σύνορα, τις ταυτότητες και τις διαφορετικές εποχές. Μια τραγικωμωδία για την ανθρώπινη φύση», σημειώνουν οι συντελεστές.


To Γυρίζοντας τον κόσμο είναι ελληνογαλλική συμπαραγωγή

Η δεύτερη ταινία με ελληνικό άρωμα είναι μια συμπαραγωγή με τίτλο Γυρίζοντας τον κόσμο. Δύο φίλες επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν προσπαθούν να ξεχάσουν τον πόλεμο σε ένα «στρατιωτικό κέντρο αποκατάστασης» σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Κύπρο. Το φιλμ έχει γυριστεί σε Ρόδο και Παρίσι και είναι παραγωγή των Archipel35 (Γαλλία) και  Blonde S.A. (Ελλάδα), με την υποστήριξη των ΑRTE και CNC, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ταμείου ενίσχυσης Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών.

Το φετινό Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 22 Μαΐου. Το πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί πλήρως, και όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις. Η πρεμιέρα θα γίνει με το Café Society του Γούντι Άλεν, ενώ για πρώτη φορά η αυλαία θα πέσει με την ταινία που θα κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα.