14 Απρίλιος 2016, 16:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2016, 14:58

Διαλύεται απόψε η κυπριακή Βουλή – Εκλογές στις 22 Μαΐου

  • Η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτοκτόνησε
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-EPA)

Στην τελευταία της Ολομέλεια συνεδριάζει σήμερα από το πρωί η κυπριακή Βουλή, μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τον πρόεδρό της Γιαννάκη Ομήρου, καθώς απόψε διαλύεται και προκηρύσσονται οι βουλευτικές εκλογές για την Κυριακή 22 Μαΐου.

Όπως επισήμανε ο Γιαννάκης Ομήρου, η παρούσα Βουλή απέρριψε αρχικά το bail-in σε όλες τις καταθέσεις τον Μάρτιο του 2013, στη συνέχεια ενέκρινε το μνημόνιο και ορισμένα από τα πιο δύσκολα μνημονιακά νομοσχέδια.

Στη σημερινή ημερήσια διάταξη υπάρχουν πάνω από 50 νομοσχέδια και προτάσεις νόμου, ενώ άλλα παραπέμπονται στη νέα Βουλή.

Στα πιο σημαντικά θέματα συγκαταλέγονται το νομοσχέδιο για τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και τον αποκλεισμό μιζαδόρων εργολάβων, το ζήτημα της αποπληρωμής συσσωρευμένων οφειλών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων με δόσεις, οι ρυθμίσεις για τη δήλωση και τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων κρατικών αξιωματούχων, που αποτελούν το πακέτο νομοθετημάτων για το «πόθεν έσχες», και η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής για συμμετοχή «κουρεμένων» καταθετών στα ΔΣ τραπεζών, τις οποίες βοήθησαν να ξεπεράσουν την κρίση.

Από τη σημερινή Ολομέλεια θα περάσει και ο συμψηφισμός δανείων με αξιόγραφα, παρά την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος με επιστολή του υποστηρίζει ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι σε περίπτωση ψήφισης της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Ο υπουργός κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για αντισυνταγματικότητα του νόμου.